Baba

Mit tennél, ha látnád, hogy egy nevelőszülő bántja a gyerekét?

A legrosszabb, ami egy gyerekkel történhet, ha bántják vagy kihasználják. Mégis ez történik ezernyi gyerekkel az amerikai nevelőszülőknél: elhanyagolják, és sokszor bántalmazzák őket.

A Little Things oldalon bukkantunk arra a kísérleti videóra, amin az állami gondozott gyermeket durván megkülönböztető módon kezeli a nevelőanyja. Nyilvánvaló a rossz bánásmód oka az ilyen nevelőszülők esetében: ők azok, akik csak a pénzért veszik magukhoz az intézetből a gyerekeket. Amerikában átlag 713 dollárt kapnak egy gyerek után havonta a nevelőszülők. Sokan pedig úgy is tekintenek ezekre a gyerekekre, mint jövedelmforrásra és ehhez mérten viselkednek velük.

A videón látható szituáció a “WHat Would You Do?” (Te mit tennél?) kísérlet része. A kísérletbe senki sem volt beavatva a gyerekeken és az anyukán kívül. A kísérlet célja pedig az volt, hogy felmérjék, hogy az idegenek mennyire védenének meg egy ilyen egyértelműen hátrányosan megkülönböztető helyzetben egy gyereket. Az étteremben az anyuka kifejezetten kivételezik a biológiai lányával vacsora közben, míg a nevelt fiával megalázóan bánik. Azt mondja a fiúnak, hogy soha senki nem fogja őt örökbe fogadni, majd a lányának felajánlja, hogy bármit rendelhet az étlapról, míg a fiúnak megad egy 4 dolláros összeghatárt. Aztán amikor a lánya viselkedik csúnyán, a fiút szidja össze, míg végül a fiú könnyekben tör ki.

A kísérlet nem túloz, a jelentések szerint éppen ilyen megalázó, bántalmazó helyzettel kell sok nevelt gyereknek szembesülnie nap mint nap. Mi, idegenek, kívülállók vagyunk azok, akik segíthetünk, ha szemtanújává válunk egy hasonló szituációnak. A videón az egyik nő odamegy a család asztalához, és felajánlja a kisfiúnak, hogy bármit kérhet, majd ő kifizeti. Megkérdezi a nevét, hogy jelenteni tudja a hatóságnak a bántalmazó nevelőszülőt. Ha bármi értelme volt ennek a kísérletnek, akkor az az, hogy felismerjük, ha bármikor látunk egy gyereket, akit épp bántanak, oda kell mennünk és segíteni neki, mert ő nem tudja megvédeni magát.

Olvass még többet a nevelt gyerekekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top