Baba

Lecserélik a gyermekbénulás elleni vakcinát

A gyermekbénulás elleni vakcinacsere több mint 150 országot érint, a tervek szerint 18 hónap alatt hajtják végre.

Lecserélik a gyermekbénulás elleni vakcinát több mint 150 országban, a váltás fontos mérföldkő a veszélyes vírus elleni végső harcban.  Az új vakcina a vírusnak már csak két törzse ellen irányul, a harmadikat sikerült kiirtani. Az új vakcinát is cseppekben, szájon át adják be a gyerekeknek, tehát nem kell átképezni a szakdolgozókat. A cserét a tervek szerint 18 hónap alatt hajtják végre.

Tavaly mindössze 74, idén 10 gyermekbénulásos esetet regisztráltak az egész világon, az összes megbetegedés Afganisztánban és Pakisztánban történt. A több mint 30 éven át használt vakcina lecserélése hatalmas logisztikai feladatot jelent. Nagyrészt fejlődő országokat érint a csere, ám köztük van Mexikó és Oroszország is.

A gyermekbénulást okozó poliovírus szennyezett élelemmel vagy vízzel, szájon át juthat a szervezetbe. A betegség megtámadja az idegrendszert és órákon belül bénulást okozhat. A betegség gyógyíthatatlan, de oltással megelőzhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top