Baba

Egy hároméves kislány titkos naplója

Minden szülő titkos álma, hogy belelásson a hároméves dackorszakosok fejébe. Kiszámíthatatlanok, irracionálisak és megfejthetetlenek. Most azonban lehull a lepel, betekintést nyerhetünk egy hároméves kislány gondolataiba.

Kedves naplóm,

Anya túl nyugodtnak és magabiztosnak tűnik mostanában, emlékeztetnem kell, hogy ki az úr a házban. Nincs többé Kis Aranyos Lányka. Íme a tervem az elkövetkező napokra.

Kegyetlen ébresztő

Korán és hangosan. Nagyjából 5:45-kor van a legtökéletesebb időpont arra, hogy megkínozzam anyát. Nagyon morcosan ébredek és mindenre nemet mondok, ha kér tőlem valamit. Felöltözés? Nem. Reggelizés? Szó sem lehet róla. Igyak egy kis tejet? Nem hinném, anyám, ebből a pohárból biztos nem. Nem tudod, hogy a pirosat akarom? Nem, nem EZT a pirosat, hanem azt, amit múlt héten elvesztettem a játszótéren (mellé heves szemforgatás).

Egy hároméves kislány titkos naplója

A miértek

Ez a kis szócska szuper eszköz arra, hogy kiborítsam anyát. Bármit kérdez, bármit mond, csak azzal a kis kíváncsi “miért” kérdéssel válaszolok, hozzá pedig cukin oldalra billentem a fejemet, mintha tényleg érdekelne a válasz. Igazából persze szó sincs erről. Kit érdekel, hogy miért van ma szerda vagy miért van a padló a földön? De bizonyított tény, hogy ha elég kitartóan kérdezem a miérteket, akkor végül az őrületbe kergetem anyát.

“- Rakd el a játékaidat, kérlek.

– Miért?

– Mert útban vannak és valaki áteshet rajtuk.

– Miért?

– Mert ha valaki rájuk lép és elesik, megütheti magát. Nem akarod, hogy bárki megüsse magát, ugye?

– Miért?

– Mert… az nem jó dolog, ha valaki megsérül, igaz?

– Miért?

– Mert… mert én azt mondtam, azért, CSAK RAKD EL A JÁTÉKAIDAT!”

Nyertem.

3. Idegösszeomlás minden ok nélkül

Ezt a részt nagyon várom már. Minden frusztrációmat és mérgemet kiélhetem, közben még szórakoztatom is vele a kisöcsémet. Azt szereti a legjobban, amikor a földre vetem magam és beleordítok a padlóba. Ha a boltban csinálom, annak erőteljesebb hatása van, szinte biztos, hogy akkor kapok jégkrémet is.

4. Az ebédelős lottó

Ebben a stádiumban valami speciális ételt kérek ebédre, majd eszem ágában sincs megenni. Mást kérek, és azt is ledobom a földre. És ezt így egész sokáig lehet csinálni újra meg újra.

Egy hároméves kislány titkos naplója

5. A délutáni alvás hadművelet

Még nem döntöttem el, hogy teljesen kihagyjam a délutáni alvást, hogy aztán estére borzalmasan kiboruljak tőle, vagy tegyek úgy, mint aki nem akar aludni és váratlanul elaludjak a kanapén délután négykor, hogy utána ne tudjanak lerakni időben este. Mindkettő jó módszer anya kikészítésére.

6. A rajzolós támadás

Úgy teszek, mintha rajzolni és kézműveskedni szeretnék, majd beterítem a házat csillámporral, matricákkal, festékkel és ragasztóval, hogy aztán elunjam magam öt perc múlva és inkább leüljek a tévé elé.

7. A fektetés körüli hercehurca

Ezt a taktikát mindenki jól ismeri. Ott kezdődik, hogy 20 perccel a fektetési idő előtt felpörgök és legalább 12 mesét kell nekem mesélni, 80 ölelést, 3 pohár vizet kérek, hogy utána nagyon kelljen pisilni, esetleg kakilni és végül órákkal később zuhanok álomba. Anya szerencsésnek érezheti magát, ha este 10-re végzünk.

Egy hároméves kislány titkos naplója

Ha sikeresen teljesítem ezt a napi tervet, akkor anya a nap végén csak ül a fotelben magába roskadva és azon gondolkozik majd, hogy mikor és miért tűnt jó ötletnek, hogy gyereket vállaljon. És újból én leszek a ház királynője. A következő napon aztán megint lehetek szuper aranyos, mondhatok tengernyi cuki és vicces dolgot, adhatok neki rengeteg puszit és váratlan ölelést. Csak hogy úgy érezze, hogy teljesen kiszámíthatatlan vagyok és megőrjítem. Kívánj szerencsét, nehéz napok elé nézek.

Olvass még többet az anyaságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top