Baba

A nagy pelenkakérdés: eldobhatót vagy moshatót?

Ha te sem tudod eldönteni, hogy melyik a jobb, praktikusabb és egészségesebb, íme, néhány tipp a választáshoz!

Vannak, akik az eldobható pelenkára esküsznek, mások a mosható változatot kedvelik. Mutatunk néhány pro és kontra érvet, hogy megtaláld a babád számára legmegfelelőbbet!

A nagy pelenka kérdés: eldobhatót vagy moshatót?

 

Eldobható pelenka

Az eldobható pelenka sokak kedvence, mert higiénikus és egyszerű a felhelyezése. Az eldobható pelenka jobb nedvszívó a mosható változatnál, így nem irritálja a kicsi érzékeny bőrét, és szinte észre sem veszi a nedvességet.
Ez a pelenkatípus nem szivárog, de a megfelelő méretre mindig ügyeljünk! Az eldobható pelenka sterilebb a mosható társánál, és mivel nem kell mosni, nem fogy az áram és a víz sem, tehát bizonyos szempontból környezetbarátabb a moshatónál. Ha biológiailag lebomló anyagokból készült pelenkát választasz, a környezetedet sem szennyezed, ráadásul léteznek komposztálható változatok is. A felhelyezéssel sincs macera, vagyis nemcsak a babádnak jó, hanem az idegsejtjeidet is kíméli.

Mosható pelenka

A mosható pelenka olcsóbbnak tűnhet, így sokan pénztárcabarát megoldásnak tarthatják. Érdemes azonban azt is számba venni, hogy a mosható pelenka milyen egyéb költségekkel jár: ha beleszámítod a mosás során elhasznált vizet és áramot, nem biztos, hogy a mosható pelenka lesz az olcsóbb. A mosható pelenka talán környezetbarátabb, de a felhelyezése nem feltétlenül egyszerű, legalábbis nehezebb az eldobható változatoknál.
A mosható pelenkák általában nem olyan hatékony nedvszívók, irritálhatják a baba érzékeny bőrét is, ami kipirosodhat és a fertőzéseknek is táptalajt teremthet. Az olcsóbb változatok a mi energiánkat is felemészthetik, a minőségi darabok pedig drágák, persze ha emellett döntöttél, a jobb minőségű változatok jó beruházások lehetnek.

 

 

Olvass még többet a babákról az NLCafén:

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top