Baba

6 óriási hiba, ami rombolja a családi kapcsolatokat

Ideális esetben a családod az első védelmi vonalat jelenti az életedben, tőlük kapsz szeretetet, támogatást és elfogadást. Sajnos az ideális eset a ritkább eset, és a családtagok eltávolodva, sokszor ellenségként élnek egymás mellett. Ahhoz, hogy megoldjuk ezt a problémát, előbb fel kell ismernünk, hogy vajon elkövetjük-e mi is ezt a hat hibát – ezek rombolják a családi kapcsolatainkat.

1. Sértések és kritizálás

A szavaknak súlya van. Sok esetben akkora súlya, hogy szétszakítják a családot. Amikor egy családtag mond gonosz mondatokat, az olyan fájdalmat okozhat, amit később már nagyon nehéz helyrehozni. Azért van nagyobb ereje, mert belül azt várnánk a családtagoktól, hogy támogassanak és bátorítsanak, úgyhogy amikor ennek épp az ellenkezőjét teszik, akkor abban kicsit megtörünk lelkileg. A kritizálás, sértés a családi kapcsolatok alapjait rengeti meg, szakadékot hasít az emberek közé, ami csak fáradságos munkával hozható helyre.

Minden fajta kapcsolat megmenthető bocsánatkéréssel és megbocsátással, de a sérelem attól még sokáig él a másik félben. Ezért vigyázz a szavaidra, emlékezz, hogy a családod tagjaival egymás legnagyobb támogatói kellene hogy legyetek, amit nem érdemes eldobni magadtól pár sértés kedvéért. Tartsd szem előtt az a régi mondást, hogy ha nem tudsz valami kedveset mondani, akkor inkább ne mondj semmit.

Ha pedig a családodból valaki téged kritizál és sérteget, akkor maradj te a jó példa, aki nem megy bele ebbe a játékba. Maradj annál, hogy támogatóan állsz a családtagjaidhoz és előbb-utóbb csak azok az emberek maradnak a közeledben, akik hozzád hasonlóan jót akarnak egymásnak és neked. Az emberek nem szeretik maguk körül azokat, akik rossz érzéseket keltenek bennük, megéri hát arra fókuszálni, hogy megtaláld minden családtagodban a jót, és ehhez mérten kommunikálj velük.

6 óriási hiba, ami rombolja a családi kapcsolatokat

2. Pletykálás, ítélkezés

A pletykálás csúnya és romboló dolog, ha egy családtagod csinálja, akkor még százszor rosszabb. Legtöbbször azért pletykálnak az emberek, mert valami felzaklatta őket egy hozzájuk közelálló személy életében. Lehet, hogy átmenetileg valóban megkönnyebbülést okoz, ha kibeszéled a testvéredet a háta mögött, amiért megcsalta a férjét, de nem oldasz meg vele semmit, az pedig biztos, hogy nem a kedvesség és a szeretet jele a másik fél számára. Ha problémád van egy családtagoddal, akkor inkább menj oda hozzá és mondd meg neki egyenesen.

Nem kell az egész családot bevonni kettőtök konfliktusába, mert azzal csak arra kényszeríted a többieket, hogy válasszanak köztetek. Amikor pedig arról van szó, hogy választaniuk kell, akkor az már szétszakadáshoz vezethet. Ezért vond félre azt az embert, akivel tisztázni szeretnél egy problémát, beszéljétek meg úgy, hogy mindkettőtök célja a megoldás legyen, ne pedig a vádaskodás. Teljesen felesleges egymást kibeszélni a másik háta mögött, főleg akkor, amikor semmi közöd hozzá, milyen döntéseket hoznak a családod tagjai a saját életükről.

6 óriási hiba, ami rombolja a családi kapcsolatokat

3. Kirekesztés

Egyértelműen a családi egység alapvető követelménye, hogy a családtagok találkozzanak egymással. Tehát a közös ünnepek, események, kirándulások, iskolai rendezvényeken a részvétel elkerülhetetlen, ha jó kapcsolatot szeretnél ápolni a családoddal. Ezért ne rekessz ki senkit, azt a családtagot is kérdezd meg, csatlakozik-e a következő közös eseményhez, aki mindig nemet mond. És te se legyél az, aki kihúzza magát a családi összejövetelekről, ha az a célod, hogy jó viszonyt tarts fenn a többiekkel.

4. Hazugságok

Nyilván minden kapcsolatban, így a családi kapcsolatokban is a hazugság kifejezetten romboló hatású. Az őszinteség mindig győz. Van, hogy évek vagy akár generációk múltán derül fény egy-egy súlyos családi titokra, hazugságra, de a végén minden kiderül. Ha a családoddal nem tudsz őszinte lenni, akkor kivel? Ha megtéveszted a családodat, az megtöri a köztetek lévő bizalmat, és minél nagyobb a hazugság, annál nagyobb lesz köztetek a szakadék. Az olyan nagy csalások, mint például egy szeretői kapcsolatból született, eltitkolt gyermek, évtizedekre tönkretehetik a családot.

A tetteidnek következményei vannak, nemcsak rád nézve, hanem a családodra is. Sokkal jobb, ha elismered, hogy hibáztál, és nem görgeted magad előtt a hazugságokat. Inkább legyél nyitott és őszinte velük, és ne szégyellj bocsánatot kérni, ha olyat csináltál, amivel megbántottad valamelyik családtagodat. Minél tovább titkolod az igazságot, annál nagyobb lesz a sérelem.

6 óriási hiba, ami rombolja a családi kapcsolatokat

5. Nem fogadjátok el egymást

Különbözőek vagyunk. Az azonos szülőktől, teljesen azonos nevelést kapó gyerekek is különbözőek lesznek felnőttkorukra. Engedd meg másoknak, hogy különbözzenek. Csak azért, mert egy család vagytok, nem jelenti azt, hogy ugyanazt a vallást, politikai nézetet, nevelési stílust kellene követnetek.

Az emberek más és más döntéseket hoznak a saját életükről, ezt el kell fogadni, nem a családtagok dolga, hogy elítéljék egymást ezért. A szeretet és az elfogadás a családban kell hogy gyökerezzen, ha ezt nem tudjátok megadni egymásnak, akkor alapjaiban hullik szét a családi rendszer. Ha hagyjátok, hogy különbözőségetek szétszakítson titeket, akkor helyrehozhatatlan károkat okozhattok egymásnak. Csak fogadd el az embereket olyanoknak, amilyenek és ahogy döntenek az életükről.

6 óriási hiba, ami rombolja a családi kapcsolatokat

6. Nincs bocsánatkérés, nincs megbocsátás

A családot az is ragasztja össze többek között, hogy tagjai képesek egymástól bocsánatot kérni és megbocsátani. Senki sem tökéletes. Biztos lehetsz benne, hogy az idők folyamán valakit meg fogsz bántani a családtagjaid közül, és csak rajtad múlik, hogy odaállsz-e elé, hogy bocsánatot kérj tőle. Erősíted vele a köztetek lévő köteléket és csak közelebb kerültök egymáshoz tőle.

Amikor bocsánatot kérsz, akkor azt az üzenetet küldöd a családtagod felé, hogy számít neked, mit érez és nem akarod elveszíteni egy konfliktus miatt. Ha viszont nem kérsz bocsánatot, akkor épp az ellenkezőjét üzened: hogy a másik nem számít, és mindegy neked, hogy mit érez. És persze legyél nagylelkű, ha te állsz a másik oldalon és egy családtagod kér tőled bocsánatot. Ne dédelgesd a sérelmeidet, a kis apróságokon lépj túl hamar, mert szükségetek van egymásra.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top