Baba

Ezért ne szedj antidepresszánsokat, ha babát vársz!

A gyógyszerek, melyeket depresszió miatt szednek a nők, megnövelik a születési rendellenességek kockázatát.

6-10 százalékkal magasabb volt a születési rendellenességek kockázat azoknál a nőknél, akik antidepresszánst szedtek a terhesség első három hónapjában – állapították meg a Montreali Egyetem kutatói. A depresszió elleni gyógyszert nem szedők esetében ez az arány mindössze 3-5 százalék.

“A terhesség alatt az anyát kezeli az ember, de a meg nem született magzatért aggódik, és az előnyök szükségszerűen nagyobb súllyal esnek a latban, mint a kockázat” – mondta Anick Bérard, az egyetem gyógyszerészeti fakultásának professzora.

A terhesség és a depresszió elismert szakértője már korábban kapcsolatot talált az antidepresszánsok szedése és a vetélés, valamint az alacsony súllyal, esetleg autizmussal született gyerekek között. Új tanulmánya az elsők között van, amely a születési rendellenességek magasabb előfordulási arányára hívja fel a figyelmet a depresszió miatt gyógyszerekkel kezelt nőknél. 

via GIPHY

Kanada Quebec tartományában évente mintegy 135 ezer nő lesz állapotos, közülük 7 százaléknál jelentkeznek a depresszió közepes vagy enyhe tünetei, súlyos tünetei csak kevesebb mint egy százaléknál fordulnak elő.

A kutatás megállapította, hogy az antidepresszánsként szedett gyógyszerek gátolják a magzatot a szerotonin beépítésében, ami potenciálisan egy sor rendellenesség kialakulásához vezethet.

Bérard arra is figyelmeztetett, hogy mivel egyre nagyobb számban fordul elő a terhesség alatti depresszió, nagyon óvatosan kell bánni a gyógyszerezéssel a tünetek kezelésében, és inkább a gyógyszermentes, alternatív kezelési módokkal kell próbálkozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top