Baba

Hivatásos babaölelők segítik az első napokban az ópiumfüggő babákat

Az orvosok megállapították, hogy a súlyos elvonási tünetektől szenvedő kisbabák megnyugszanak, sőt gyorsabban gyógyulnak az érintés és az ölelés hatására.

“Bár még csak néhány napos, ez a csöppség borzasztó nehéz időszakon van túl” – mondja Nancy Stebler a Today.com amerikai hírmagazinnak, miután hosszú perceken keresztül igyekezett megnyugtatni egy, a gondjaira bízott, ópiumfüggő kisbabát. Nancy – mint mondja – évek óta önkénteskedik a pittsburghi kórházban: két gyermeke már kirepült, így szabadidejében olyan babáknak segít, akik édesanyjuk kábítószerfüggősége miatt maguk is függőként jöttek a világra.

“Az elvonási tünetek erőssége nagyban függ attól is, hogy az anya a terhessége alatt végig használta-e a kábítószert, hogy egyáltalán milyen szert használt – ezt már a kórház gyermekorvosa nyilatkozza, majd hozzáteszi, a NAS néven ismert, újszülöttkori függőségnek számos súlyos tünete van, köztük az ingerlékenység, a vészes hányás és az, hogy az éles hangon síró baba nem fogadja el sem az anyatejet, sem a tápszert.

Hivatásos babaölelők segítik az első napokban az ópiumfüggő babákat

Ezekkel a kisbabákkal lényegesen többek kell foglalkozniuk az ápolóknak, de erre sok kórházban – így a pittsburghiben – sincs mindig idő. Épp ezért 10 éve létrehoztak egy olyan önkéntesekből álló segítő csapatot, akik vállalják, hogy szabadidejükben bejönnek az ópiumfüggő kisbabákhoz, és ölelgetik, simogatják, babusgatják őket.

“A tapasztalatok azt mutatják, hogy az érintés, így az ölelés jó hatással van a függőként született kisbabákra. Könnyebben megnyugszanak, sőt a gyógyulásuk is felgyorsul: a szokott 40 nap helyett 21 nap után hazamehetnek a vér szerinti vagy ideiglenes családjukba.”

Hivatásos babaölelők segítik az első napokban az ópiumfüggő babákat

Nancy azt mondja, a kórházban önkénteskedéssel töltött négy év alatt több száz gyerkőc megfordult már a kezei között, de egyikükkel, egy kislánnyal a mai napig tartja a kapcsolatot. “Nagyon sokat sírt, sok időt kellett mellette töltenem, de szerencsére nem hiába. Csodálatos kis hölgy lett belőle” – magyarázza, majd hozzáteszi, a kislány nevelőszülei a mai napig rendszeresen küldenek neki képeket lányukról és megosztják vele a legfontosabb történéseket is.

Olvass még többet a kábítószerről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top