Baba

Szívüknél nőttek össze a budapesti sziámi ikrek

Közös burokban ver a szíve a kedden Budapesten született sziámi ikreknek. A kislányok a terhesség 30. hetében jöttek világra, és sajnos még egyáltalán nem biztos, hogy életben maradhatnak.

A kislányok a 30. hétre, 2000 grammos születési súllyal, császármetszéssel jöttek világra. A Blikk információi szerint az orvosok egyelőre küzdenek, hogy sziámi ikrek életben maradhassanak. A babák két lábbal és két karral születtek.

A rendkívül ritka, és eddig ismeretlen okból kialakuló születési rendellenességet csak nagyon kevés ikerpár éli túl. Megelőzni ma még nem tudják, legfeljebb idejében kiszűrni, és akkor meg lehet szakítani a terhességet.

Kettős torzok, vagyis sziámi ikrek abban az esetben születhetnek, ha az egypetéjű ikrek fejlődése során az embriók osztódása nem fejeződik be a terhesség 15. napjáig, és így, félig-meddig összenőve folytatják tovább a magzati életüket. A babák többnyire a törzs különböző részein nőnek össze. Az elváltozást már a 12., de legkésőbb a 18. heti genetikai ultrahang vizsgálatokkal szűrni tudják, a szülők a legtöbb esetben abortusz mellett döntenek. A Blikk által megkérdezett orvos szerint biztosan tudták előre, hogy a babák fejlődési rendellenességgel születnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top