nlc.hu
Baba
Amiről azt gondoltam, másként fogom csinálni anyaként, de tévedtem

Amiről azt gondoltam, másként fogom csinálni anyaként, de tévedtem

Van olyan, amit az anyaságod előtt elhatároztál, hogy másképp csinálsz majd, mint az édesanyád, a barátnőd vagy az ismerősöd? Sikerült? A jól eltervezett nevelési metódus helyett a valóság sokszor másként köszön vissza az életünkben, de nem biztos, hogy ez baj!

Édesanyaként a legjobbat szeretnéd a gyerekednek, így érthető, hogy feltérképezed a környezeted hibásnak vélt nevelési módszereit, és szilárd elhatározásra jutsz: te másképp fogod csinálni. Aztán megtörténik a csoda, anyává válsz, és borul minden addigi terved. 

Amiről azt gondoltam, másként fogom csinálni anyaként, de tévedtem

 

Te és a precízen felépített terveid az anyaság előtt 

Amikor az anyaságra készülsz, és mindennél nagyobb kíváncsisággal és szeretettel várod gyereked világrajövetelét, a kételyek mellett megszületik benned az elhatározás: te jól fogod csinálni, és ezt nem bízod a véletlenre! Minden tőled telhetőt megteszel, szakkönyveket bújsz, felkutatod az összes hitelesnek, hasznosnak gondolt babairodalmat, majd nem telik el sok idő, és már nem létezik olyan internetes oldal, ahol ne olvastad volna a legutolsó kommentet is.

Az elméleti tudásod egyre csak nő, határozott elképzelésed van szinte minden anya-gyerek élethelyzet megoldásáról, arról, hogy mit fogsz tenni, ha az éjszaka közepén felsír majd a kicsi, ismered a “vedd fel a gyereket és öleld magadhoz” tábort, de a másik oldalt is, akik az önmegnyugtatás és a síró gyerek ágyban hagyása mellett voksolnak. Tudni véled, hogy a pelenkázás bizonyos trükkök, figyelemelterelő hadműveletek bevetésével nem is olyan nagy ördöngösség, és látod magad előtt, ahogy aggodalmak nélkül hagyod, hogy a barátnőid is ringassák a kicsit. 

Vizualizálod, ahogy okosan kihasználsz minden pillanatot a pihenésre, amíg a babád is alszik, és tudod, te bizony nem leszel leharcolt anya: nem hagyod veszni a nőiességedet, hiszen olvastad, hogy szokott ez történni, így fel tudsz készülni, szervezés kérdése az egész. Elhatározod, ahogy cseperedik majd életed értelme, olyan anya leszel, aki megtalálja a helyes egyensúlyt a barátnő és az óvó anya között, hagyod, hogy kiteljesedjen, nem félted túl, hiszen megírták a szaklapok, vagy a saját bőrödön tapasztaltad édesanyád legnagyobb szeretete ellenére is, hogy mennyire káros lehet ez. Egyszóval egy élő lexikon vagy, és alig várod, hogy a gyakorlatban is bizonyíthasd, te felkészültél. 

A valóság 

A jól eltervezett pillanatok, az elméleti tudás abban a pillanatban omlik össze, ahogy megérkezik a kis jövevény, aki szabályokat, statisztikákat és babairodalmat nem ismerve akkor és úgy sír, hogy fogalmad sincs mit kellene tenned. A pelenkázás sem működik valamiért olyan flottul, ahogy azt elsőre gondoltad, de ezt ítéled meg a legkisebb gondodnak, miközben a fejed szinte lebicsaklik a kialvatlanságtól.

Amiről azt gondoltam, másként fogom csinálni anyaként, de tévedtem

 

A szülés gyönyörű élményéből a fájdalomra is emlékszel, a gátmetszés helye még ma is fáj, és két sírás között az is felsejlik, mintha a távoli múltban szexuális életed is lett volna, de erre most csak legyintesz. A pici mellett is mindig ápolt, nőies és kiegyensúlyozott anya képet pedig egyszerűen nem tudod értelmezni. 

Ahogy cseperedik a gyereked, észreveszed, hogy néha ugyan hasznát vetted a szakirodalomnak, de sok mindent úgy csinálsz, mint az édesanyád – akkor is, ha megfogadtad, te másképp fogod nevelni. Realizálod, hogy számos helyzetet úgy reagálsz le, ahogy anyukád, de már nem bánod: nem bánod a túlféltésnek nevezett allűrjeidet, amikor viccesen utánakiáltasz a tizenéves gyerekednek, hogy nézzen körül a zebrán, vagy amikor megkérdezed, megmosta-e a kezét evés előtt. Miközben figyelsz, hogy teret engedj neki, segíted, hogy megtalálja a saját útját, visszagondolsz, és büszke vagy magadra, mert az a nagy káosz, amiből indultál, egy jól működő rendszerré állt össze, a maga tökéletlenségeivel együtt. 

Az elméleti tudás, a felkészülés, az olvasás ugyan nem árt, de ha anya vagy, tudod, hogy a valóságban semmi sem fekete és fehér, és nem léteznek univerzális megoldások – az apróbb horzsolások gyógyítását kivéve. Anyaként teljesen más emberré váltál, és megérted, hogy mit és miért csinált úgy az édesanyád, és megmosolygod, amikor a mozzanatait a saját cselekedeteidben is felfedezed.

 

 

Olvass többet az anyaságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top