Baba

Nyílt levél az anyának, aki imádja a gyerekeit, de hiányzik a szabadsága

Levél annak az anyának, aki túlterhelt, fáradt, akinek szüksége lenne egy ölelésre. Hidd el, minden rendben lesz.

Az anyaság egy nagy csapda. Néha a gyerekeid hajnali 5-kor felkelnek és fogalmad sincs, hogyan éled túl a napot. Fáradt vagy, kávé kell. Máskor alszanak 8-ig, te pedig csak üldögélsz reggel békében a kávéddal, megválaszolod a leveleidet, nyugodtan lezuhanyzol, és olyan pozitív vagy, hogy elhiszed, hogy ez a létező világok legjobbika. Az egész egy nagy hullámvasút. Bűntudat és győztes érzés váltja egymást. Fáradt vagy, de valahogy mindig marad annyi energiád, hogy a nap végén mosolyogva adj a gyerekeknek jóéjtpuszit.

Amikor anyaként eszedbe jut, hogy mennyire hiányzik a szabadságod, akkor valószínűleg nem azokra a végigbulizott éjszakákra gondolsz, amiket huszonévesen átéltél.

Nem. Inkább arra a szabadságra áhítozol, hogy kiszámíthatóan, minden reggeled olyan legyen, amikor nyugodtan ihatod meg a kávéd, és visítás nélkül mehetsz el a fürdőszobába zuhanyozni. Arra a szabadságra, hogy nem foglalja le a fél délelőttödet az, hogy aggódsz azon az ollón, amit nem találsz tegnap óta, és rettegsz, hogy az egyéves rálel valamelyik sarokban, és szétvágja vele a nyelvét. Ne legyen lelkifurdalásod, ha az elvesztett szabadságod jár az eszedben, amikor leülnél megreggelizni, de felsír a gyermeked.

Nyílt levél az anyának, aki imádja a gyerekeit, de hiányzik a szabadsága

Nem kell bűntudatot érezned, hogy át akarod aludni az éjszakát, amikor hajnali kettőkor rohansz a síró gyerekhez. Rendben van az is, ha néha fel szeretnél öltözni a legcsinosabb ruhádba, és a játszótérre magas sarkúban mész, hogy érezd a szabadság szelét. De azzal sincs baj, ha csak a tapinacidra tudsz ránézni, mert minden másban kötözött sonkának érzed magad. Ne gondold, hogy rossz anya vagy, amikor csak az jár a fejedben, hogy mikor mennek már aludni a gyerekek, hogy nézhesd a sorozatodat.

Normális, ha szeretnéd, hogy ne nyafogjanak annyit a gyerekeid, de közben tudod, hogy egy nap még hiányozni fog a nyafogásuk. Teljesen rendben van, hogy egyszerre szeretnél a gyerekeiddel és nélkülük is lenni. Ha hiányzik a régi életed, az a függetlenség, ami szülés előtt a tiéd volt, tudd, hogy nem vagy ezzel egyedül. Mert teljesen normális az, hogy ember vagy, nő vagy, anya vagy.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top