Baba

8 fontos dolog, amire egy apának meg kell tanítania a fiát

A fiúkat 90 százalékban nők veszik körül, anyán túl az óvodában, iskolában is zömében nők tanítják, nők gondoskodnak róla. Mivel a gyerek folyamatosan női közegben mozog, ezért az apa feladata még nagyobb hangsúlyt kap. Mindegy, hogy együtt élnek, vagy külön, a következő dolgokat minden apa meg tudja tanítani a fiának.

Hiszek benne, hogy mindent meg tud csinálni egy nő is, és ha nincs kéznél az apa, ugyanúgy megtanulhatja a fiú az alapvető férfias dolgokat az anyukájától is. Az optimális felállás szerint azonban az apa jelen van a fia életében, ha pedig így van, akkor vannak feladatai, amiket meg kell oldania.

Az én apám nem volt mintaapa, nem volt ott minden esti mesénél, és kiskamaszkorunkban el is váltak anyámmal, de mégis, ezeket a pontokat láttam, ahogy megtanította a bátyámnak. Attól még, hogy nem illett volna bele egy szülői kézikönyv “tökéletes apa” leírásába, ösztönösen tudta, hogy az ő apai feladata az, hogy a fiának átadja a férfi tudást. Reméljük, sok apa tudja ezt magától ugyanígy, de ha mégsem, akkor segítünk, milyen alapokat tanítson meg mindenképpen egy apa a fiának.

1. Megtanítja győzni és veszteni

Apám nem hagyta érdemtelenül győzni a bátyámat soha. Lehetett szó sakkról vagy Ki nevet a végén?-ről, tartotta magát ahhoz, hogy a győzelemért meg kell küzdeni, és nem csak úgy jár alanyi jogon. Sőt anyámra is rászólt, ha hagyni akart minket nyerni. Remek lehetőség minden ilyen versenyhelyzet egy apa számára, hogy elmagyarázza a fiának, hogyan kezelje a vereséget, és hogyan ne szálljon el magától, ha nyer. Azt is megtanítja közben, hogy hibázni lehet, és semmi baj nincs azzal, ha néha veszít az ember.

2. Megtanítja tisztelni a nőket

A saját példájával, természetesen, mert hiába mondja azt, hogy “tiszteld a nőket, fiam”, ha közben semmibe veszi a saját feleségét. Az apám például olyan hétköznapi dolgokban mutatott tiszteletet anyám iránt, mint hogy akkor is dicsérte a főztjét, ha elsózta, és ha anyámra rájött a hoppáré, hogy át akarja rendezni a lakást, akkor segített neki bútorokat tologatni, pedig a háta közepére kívánta a változásokat. Apróságokon múlik, mit tanul el a gyerek, azon, hogy milyen hangon szól apa anyához, a pénztároshoz a boltban, vagy hogy mennyire udvarias a körülötte élő nőkkel.

 

3. Megosztja tudását a szerelemről

Leül beszélgetni a fiával, amikor a fiú abba az életkorba ér, hogy elmondja, miben különbözik a szerelem, intimitás és testiség. Nyilván ehhez is kell az, hogy hiteles legyen, tehát apának ismernie kell a különbséget, és eszerint is kellene élnie. Ha azt látja a gyermek születésétől kezdve, hogy apa képes kimutatni az érzéseit, megfogja anya kezét, puszit ad neki, átöleli minden látható ok nélkül, akkor könnyen megtanulja, hogy a szerelem több, mint a szex, és ha még válaszol is az apja a kényes kérdésekre, akkor nagy baj már nem lehet, mire felnőttférfi-korba ér.

4. Megtanítja, hogyan álljon ki magáért

Mindkét szülő feladata, hogy megtanítsa a fiát arra, hogyan legyen erős és kitartó, hogy álljon ki magáért és azért, amit helyesnek tart, de apának kell megmutatni a saját példájával, hogy a fia hogyan döntse el, miért érdemes visszavágni, kit kell megvédeni, és kire ne figyeljen oda, mert szót sem érdemel. Rendkívül fontos képesség, hogy a gyerek meg tudja állapítani, hogy csak provokációval áll szemben, és el kell sétálnia, vagy bele kell állnia a harcba.

Jelenet a Kispályás szerelem c. filmből
Jelenet a Kispályás szerelem c. filmből

5. Segít a fiának rátalálni a saját véleményére

Legyen jelen a fia életében, és beszélgessen vele úgy, hogy oda is figyel rá. Ahhoz, hogy a gyerek ne csak a szülői elvárások kivetülése legyen, hanem saját véleménnyel és világképpel rendelkező ember, muszáj, hogy mint férfi a férfival beszélgessen vele az apja, és komolyan is vegye, amit mond. Lehet ellenvéleménye, lehet külön látásmódja, követhet más filozófiát, így lesz belőle önálló felnőtt a végén. Apától tanulhatja meg, hogy rendben van az, ha nem gondolja ugyanazt, mint a szülei, és apa jóváhagyása bátorítja fel aztán arra, hogy mások előtt is megvédje a belső értékeit.

6. Megmutatja, hogyan szeret egy apa

Minden akkor kezdődik, amikor még pici baba az a gyermek. Már egy 6 hónapos csecsemő is érzékeli a különbséget a női és férfi szeretet között. Apám nem ölelgetős fajta szeretetet adott nekünk, hanem játékosat, vele lehetett kutyástul rohangálni, gitározott nekünk, dobált a levegőbe… Az apák általában az aktívabb játékot kedvelik a gyerekeikkel, nem vigyáznak annyira a fiaikra, néha a szívbajt is hozzák ezzel az anyukákra, de közben a fiúknak szükségük van arra, hogy megismerjék ezt a férfias szeretetet, megtapasztalják, milyen ezerarcú a szülői törődés.

7. Férfias trükkökre tanítja

Olyan fantasztikus trükkökre, mint a tűzrakás, kocsiszerelés, késélezés… Még akkor is, ha teljes mértékben városi a gyermek, tudnia kell bizonyos alapdolgokat, amikre még szüksége lehet az életben. Lehet, hogy csak egy kempingezés erejéig, de az is lehet, hogy mire felnő, visszatér a középkor, és újra saját kezével kell majd tüzet gyújtani a nappali közepén.

8. Megtanítja pár alapvető háztartási tudnivalóra

Mert, ugye, nem anya a cseléd, aki mindent megcsinál. Hasznos, ha apa jó példával jár elöl, és megmutatja a fiának, hogyan kell inget vasalni, megkötni egy nyakkendőt, mosni vagy esetleg elmosogatni. Ha mindezt a fiú az apjától látja, az nagyobb hatással van rá, és így nem lesz elveszve, amikor már saját háztartása, saját családja lesz. Ugyanígy apától a legjobb, ha eltanul pár trükköt a főzéshez is, hogy ha esetleg agglegényként kellene élnie, legalább ételért ne rohangáljon majd haza a szüleihez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top