Baba

Kapcsolat van a hiperaktivitás és a paracetamol között

Arra a következtetésre jutottak a Norvégiai Közegészségügyi Intézet kutatói, hogy összefüggés lehet a magzati korban kapott paracetamol és a gyermekkorban kialakuló figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) között.

Kétszer nagyobb eséllyel alakul ki gyermekkori figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) azoknál a gyerekeknél, akinek édesanyja a terhesség alatt hosszú ideig szed valamilyen paracetamol hatóanyagú gyógyszert, mint azoknál, akiknek anyukája nem szedetett ilyen készítményt.

A tanulmány megállapításait a Norvégiában 95 242 anyukáról, 75 217 apukáról és 112 973 gyermekről 1999 és 2009 között begyűjtött információkra alapozták a kutatók, a vizsgált gyermekek közt 2246 volt figyelemzavaros.

A vizsgálat adatai szerint a nők közel fele szedett paracetamolt tartalmazó gyógyszert a terhesség valamely szakaszában. Egy trimeszteren át 27 százalék, két trimeszteren keresztül 16, míg mindhárom trimeszterben az anyukák 4 százaléka élt paracetamoltartalmú szerekkel. Azoknál a nőknél, akik 29 napnál hosszabb ideig szedtek ilyen gyógyszereket, a kutatók 220 százalékkal magasabb kockázatot találtak az ADHD kialakulására gyermekeiknél. Hasonló módon az apáknál: akik a fogantatás előtt 29 vagy több napon át szedtek paracetamolt, szintén kétszeres volt a gyermeknél az ADHD kialakulásának kockázata – írja a CNN.

Maga a kutatást végző Eivind Ystrøm szerint sincs viszont bizonyíték a paracetamol és az ADHD kialakulásának ok-okozati összefüggésére, ezért további, erre vonatkozó vizsgálatok elvégzését sürgetik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top