Baba

Az anya azt hitte, csak jó a teje, pedig súlyos beteg a 10 hónaposan 28 kilósra hízott csecsemő

A mexikói kisfiú többet nyom, mint 3 évvel idősebb bátyja. Lehet, hogy egy kielégíthetetlen étvággyal járó genetikai rendellenességgel született, vagy az anya terhesség alatti étrendje nem volt megfelelő.

Egy édesanya azt hitte, hogy kisfia azért hízott olyan súlyúra, mint három évvel idősebb bátyja, mert neki zsíros és tápláló a teje. Ám könnyen lehet, hogy a Luis Manuel Gonzales névre hallgató gyerek Prader–Willi-szindrómában szenved. Ez egy olyan genetikai rendellenesség, amely kielégíthetetlen étvággyal és gyenge izomtónussal jár.

A mexikói kisfiú 3,6 kilogrammal jött világra, nagyjából annyival, mint a három évvel idősebb bátyja, Mario. Tíz hónapos korára viszont 28 kilósra nőtt, többet nyom, mint a testvére.

Miután a Tecomanban élő család megtudta, valójában mi okozza gyerekük extrém súlygyarapodását, adománygyűjtésbe kezdtek. A szülők ugyanis együtt alig 54 ezer forintnak megfelelő összeget keresnek, így nem tudják finanszírozni a kezelést. Egy gyermekorvos szerint a fiúnak hormoninjekciókra van szüksége, ennek viszont darabja 150 ezer forintba kerül.

Most hetente akár négyszer is kórházba mennek, hogy vért vegyenek a gyerektől. Ez sem könnyű, az apja azt mondta, már nézni is szenvedés, ahogy a karján lévő hurkák között vénát keresnek a nővérek. A gyerek amúgy boldognak tűnik, viszont a súlya miatt nem tud járni vagy kúszni-mászni, csak egyenesen ülni.

Silvia Orozco, a táplálkozásra szakosodott sebész szerint az is lehetséges, hogy nem Prader–Willi-szindrómában szenved a fiú, hanem a terhesség alatt az édesanyja étrendjéből létfontosságú tápanyagok hiányoztak. Ez okozhatta, hogy Luis Manuel anyagcseréje nem megfelelő.

Most a szövettan eredményére várnak, és ha beigazolódik a feltevés, akkor hormoninjekciókkal próbálnak segíteni az állapotán.

(Metro)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top