Baba

Kisbaba mellett nem engednék dolgozni az anyákat

Megvizsgálták, mit szól a magyar társadalom a kisgyermekes anyák munkavállalásához. Alig változott az emberek véleménye az anyai szereppel kapcsolatban az elmúlt harminc év alatt.

Felmérést készített a Népességtudományi Kutatóintézet az anyai szereppel kapcsolatban. A Magyar Hírlap által ismertetett kutatás szerint nőtt a két- és hároméves gyermekek bölcsődéztetésének elfogadottsága, és csak a válaszadók negyede gondolja úgy, hogy a hatévesnél fiatalabbak megsínylik a szülő munkavállalását.

Általánosságban a válaszadók háromnegyede legkorábban a gyermek hároméves korában fogadja el az anya munkavállalását, ha azonban az anya otthonról, kötetlenül tud dolgozni, akkor csaknem egyharmada már a gyermek egyéves korában sem ellenzi azt.

Arról, hogy a család élete megsínyli-e, ha a feleség teljes munkaidőben dolgozik, 1988-ban, 1994-ben, 2002-ben és 2016-ban is nagyjából hason­lóan gondolkodtak a magyarok, 3,5 körüli értékek születtek, vagyis sokan állították, hogy árt a családi életnek, ha az anya időhiány miatt nem tudja megfelelően „menedzselni” a családját – írja a Magyar Hírlap. Arról a kutatás (és a Magyar Hírlap) nem számolt be, hogy mennyit árt a családi életnek, ha az apa időhiány miatt nem tudja megfelelően „menedzselni” a családját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top