Baba

Üzenet minden anyának, aki szétesik reggelente

Tudom, milyen érzés, amikor húzod magad után a gyereket az oviba, mert már rég elkéstél a munkából. Ne aggódj, nem vagy egyedül.

Lehet, hogy bénának érzed magad, rossz anyának, mert soha, egy reggel sem sikerül úgy összerakni a gyerekeket, hogy az minden probléma nélkül történjen, senki se kapjon idegösszeomlást, és még te is időben beérj a munkahelyedre. Ez ilyen, ezt meg kell szokni, még csak több gyerek sem kell hozzá, hogy káosz legyen a reggel, elég egyetlen hároméves, hogy úgy érezd, abszolút nem tartod kézben az életed.

Mert az a hároméves kitalálja, hogy mesét akar nézni, mert nem érti, hogy ma nem vasárnap, hanem már hétköznap van, amikor rohanni kell.

Köszöni szépen, ő bizony nem rohan sehova, az ő belső órája nem úgy működik, mint a tiéd, nem izgatja, hogy ha 8-ig nem értek be a bölcsibe vagy oviba, akkor keresztben lenyelik anyát a gondozónők. Vagy csak simán lemarad a reggeliről. Semmit sem jelentenek neki az órák, a gyermek csupán a saját szükségleteire és igényeire figyel.

Márpedig neki az az igénye hétfőn reggel fél nyolckor, hogy leüljön festeni, amivel lehetőleg gyorsan össze is keni a ruháját, hogy átöltöztesd, és máris elkéssetek. Pedig milyen felesleges, festékes ruhában is szép az a gyerek, ha pedig attól tartasz, hogy megszólnak érte az oviban, gyakorold a vállvonogatás művészetét, sokat könnyítesz vele az életeden.

reggeli rutin gyerek

Ha úgy érzed, hogy szétesnek a reggelek, akkor érdemes bevezetni pár új szabályt. Például olyanokat, mint hogy nincs tévézés hétköznap reggel.

Lehet, hogy az első pár napban lázadás tör ki miatta, de megszokják a gyerekek az új rendszert hamar, és kihúzhatsz egy vitatémát a listádról. Máris egy problémát megoldottál. Vagy azt a szabályt is érdemes megfontolnod, hogy nem engeded leülni legózni, amikor már tíz perce el kellett volna indulnotok. Meg azt is, hogy amit anya mond, annak úgy kell lennie. Ne félj utasításokat adni, a reggeli rutint pontról pontra betartani. Ha minden teendőt ugyanabban a sorrendben végeztetsz a gyerekkel, akkor egy idő után már tudni fogja, mire számítson, melyik lépés jön, és lehet, hogy ellenkezni fog, de már nem lesz óriási hisztéria belőle, ha fésülködnie kell. Bevezethetitek akár azt a módszert is, amit a Szuperdada ajánl, hogy kis kártyákra felrajzoljátok a gyerekkel együtt a reggeli rutin lépéseit, így játékossá tehetitek az amúgy kínlódós reggeleket.

Az az egy biztos, hogy egy pillanatig sem kell aggódnod az indulás körüli káosz miatt: mindenki kicsit szétesik, amikor időben útra késznek kell lenni gyerekekkel, csak néhányan már pár trükkel sikeresen túlélhetővé varázsolták a reggeleket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top