Baba

Ezért halnak meg korábban az egyedülálló apák a kutatók szerint

Úgy tűnik, ha hosszú életet akarsz, nem szabad egyedülálló apaként nevelni a gyerekeidet. De azért nem az a megoldás, hogy gyorsan be kellene csajozni.

A University of Toronto tanulmánya szerint legalábbis az egyedülálló apák jelentősen rövidebb ideig élnek, mint a többi szülő. Egy évtizeden keresztül zajlott az a kutatás, és azt találták, hogy minden 100 szingli apukából hat korábban hal meg, mint a szingli anyukák vagy a házas apukák.

Maria Chiu, a kutatás vezetője ismertette az eredményt:

Azt találtuk, hogy az egyedülálló apák körében háromszoros a halálozás az egyedülálló anyákhoz és házas apákhoz képest.

A kutatók 40.500 embert vontak be a vizsgálatba, akik között 871 egyedülálló apa, 4590 egyedülálló anya, 16.341 házas apa és 18.688 házas anya volt. Az átlagos életkort 41-46 év között határozták meg. A résztvevőket 11 éven keresztül követték nyomon, közülük 693-an haltak meg ebben az időszakban. A kutatók pedig azt figyelték meg, hogy bár a legkevesebben az egyedülálló apák voltak a kutatásban, mégis náluk volt a magasabb halálozási arány.

egyedülálló apa kutatás

Leginkább egészségügyi problémák miatt haltak meg ilyen fiatalon az apukák, gyakran rák vagy szívbetegség vitte el őket. Azt is hozzátették, hogy sok esetben azt találták, hogy a házas apukákat hamarabb viszi el a feleségük orvoshoz, kórházba, míg az egyedülálló apák a végsőkig próbálják egyedül megoldani az egészségügyi gondjaikat.

A kutatásból az is kiderült, hogy az egyedülálló apák egészségtelenebbül étkeznek, mint a házasságban élő szülők vagy az egyedülálló anyák. Kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, és hajlamosabbak nagy mennyiségű alkoholt fogyasztani. Ez a kombináció pedig nem épp a hosszú élet titka.

Maria Chu felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyedülálló apáknak jobban kellene figyelniük a lelki egészségükre is:

Általában a nők hamarabb keresnek maguknak segítséget, társaságot, míg az apák egyedül akarják megoldani a problémáikat. Márpedig az emberi kapcsolatok és a közösség nagy szerepet játszanak az egészség megőrzésében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top