Baba

Tudtad, hogy a nők hangja mélyül szülés után?

A terhesség rengeteg változást hoz az anya testében, de azt tudtad, hogy a hangod is megváltozhat tőle?

Nem múlik el egy anyánál sem nyomtalanul a terhesség, a hormonok trükkös jószágok, a lábmérettől kezdve az izzadáson keresztül még azt is meg tudják változtatni, ahogy gondolkodunk az életről, világmindenségről meg mindenről.

A terhesség egyik kevésbé ismert mellékhatása az, hogy megváltoztatja gyakran az anyák hangját, konkrétan mélyebbé teszi. A Sussexi Egyetemen végezték azt a kutatást, amelyből kiderült, hogy két hangot mélyül átlagosan egy friss anyuka hangja. A nemrég publikált tanulmányban leírták, hogy 600 hangfelvételt használtak 20 anyától és 20 olyan nőtől, aki még nem szült egy gyermeket sem. A résztvevők között találhatunk énekeseket, újságírókat, riportereket és színésznőket. A felvett hanganyagokat később egy speciális programmal elemezték.

terhesség hang mélyülés

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Az eredményből az derül ki, hogy átlag 14 hertzcel mélyült az anyukák hangja szülés után, a maximum érték pedig 44 hertz mélyülés volt. Így már értjük Adele nyilatkozatát is, aki arra panaszkodott szülés után, hogy nem képes kiénekelni a magasabb hangokat.

A tudósok nem vizsgálták a hang mélyülésének okait, de jó eséllyel a hormonokat okolhatjuk érte. Az talán jó hír, hogy ez a hangváltozás nagyjából egy évig tart szülés után, majd visszatér a terhesség előtti állapotba az anyukák hangja. Valószínűleg a hormonok mellett még azért is változik a hangunk, mert a mélyebb hangú embereket érettebbnek, dominánsabbmak, felelősségteljesebbnek tartjuk, és tudat alatt ezzel is felkészülünk az új szerepre, az anyaságra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top