Baba

Minél korábban vezeted be a második nyelvet a babánál, annál okosabb lesz

Egy tanulmányban azt találták, hogy azok a babák, akik kétnyelvű környezetben nőnek fel, jobb kognitív képeségekkel rendelkeznek, könnyebben hoznak döntéseket és oldják meg a problémákat.

A Washingtoni Egyetemen végzett kutatásban 16 babát vizsgáltak: a csoport fele csak angolul beszélő családban, a másik fele angol-spanyol családban élt. Miközben beszédhangokat játszottak le különböző nyelveken a babáknak, mérték az agyuk elektromágneses aktivitását. A vizsgálat során világossá vált, hogy a többnyelvű családban élő babák agyában aktívabbak azok a részek, amik a döntéshozatalért, problémamegoldásért felelősek.

„Az eredmények arra utalnak, hogy a kétnyelvű családban nevelt babák már a beszéd megjelenése előtt is nyitottabbak a hangokra, ez pedig jó hatással van az agy fejlődésére” – mondta a kutatás vezetője.

kétnyelvűség baba tanulmány

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Felnőve ezek a gyerekek jobban teljesítenek az iskolában, könnyebben osztják meg több feladat között a figyelmüket, és az emlékezetük is fejlettebbé válik. Úgyhogy tulajdonképpen a kétnyelvűségnek egyetlen hátránya sincs, és annál jobb, minél hamarabb bevezetünk egy második nyelvet a babáknál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top