Baba

Így segíthet a kétéves gyerek a főzésben

Valószínűleg nagyobb lesz a felfordulás, ha egy tipegő kisgyerek is segít a főzésben, de megéri, mert egyrészt fejlesztő hatással van rá, másrészt pedig jó móka, ha el tudod engedni a rend iránti igényedet.

A tipegők a maguk 2-3 évével imádnak segíteni a háztartás körül, a főzés pedig különösen kedves terep számukra. Ha korán beállítod magad mellé kuktának, egy életre megajándékozhatod a főzés szeretetével, meg úgy általában közelebb hozhatod hozzá az ételeket. Azok a gyerekek, akik főznek az anyukájukkal, állítólag kevésbé válogatósak, jobban elfogadják a zöldségeket, úgyhogy már csak emiatt is érdemes magad mellé venni a konyhába főzés közben.

Attól még, hogy olyan pici, van egy pár főzés körüli teendő, amiben tud a gyerek segíteni. Persze ne add a kezébe a nagy kést, és tartsd távol a forró fazéktól, de kétéves korától a következő munkálatokban például jól tud segíteni.

1. Előkészületek

Remekül tud a kis tipegő salátát tépkedni, kukoricát morzsolni, fűszernövényekről leveleket csipkedni. Ültesd le kényelmesen és adj neki egy nagy tálat, amivel dolgozhat.

2. Mérés

Nyilván nem tudja még ilyen kicsi korban, hogy mennyi az egy liter, de azt már érti, hogy egy teáskanál fűszert tegyen az ételre vagy egy nagy kanál lisztet a süteménybe.

gyerek főzés anya

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

3. Keverés

A forró ételt ne kevergesse, de a sütemény hozzávalóit vagy a salátát nyugodt szívvel rábízhatjuk. Ha elfárad a keze, akkor válthatunk robotgépre a sütinél, mert nem fogja tudni egységes masszává keverni, de a sikerélménye meglesz, hogy részt vett a folyamatban.

4. Kóstolás

A főzés része a kóstolás, és ezt nyugodtan meg is engedheted a tipegőnek. Ha főtt ételt kóstoltatsz vele, akkor fújd meg alaposan előtte. A sütemény után a tésztás tál pedig természetesen csakis az övé, hadd másszon bele könyékig.

5. Pépesítés

Amikor puha hozzávalókat, például banánt kell pépesíteni, hagyd a gyerekre. Adj a kezébe egy kis villát és engedd, hogy összenyomkodja, amennyire bírja. A legjobb, ha ehhez a munkához a földre ülteted a tállal, így jobb eséllyel úszod meg, hogy lerepüljön az egész étel az asztalról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top