Genetikai betegséggel küzd a gyönyörű, nagy szemű kislány

nlc | 2018. Szeptember 18.
Mehlani kétéves minnesotai kislány, hatalmas mangaszemeire szinte minden idegen megjegyzést tesz. A legtöbben nem is tudják, hogy ez egy ritka genetikai betegség tünete, s a kislány akár meg is vakulhat.

Mehlani csodás kislány, igéző, hatalmas szemekkel, mintha csak egy japán animesorozatból lépett volna elő. Amikor édesanyjával az utcán van, a legtöbben nem állják meg megjegyzés nélkül, pedig a hatalmas szemek egy ritka genetikai betegség, az Axenfeld–Rieger-szindróma tünetei.

„Egyhetes korában diagnosztizálták nála a betegséget, előtte sosem hallottam róla” – mondta a kislány édesanyja, Karina Martinez. Az Axenfeld–Rieger-szindróma a szaruhártyát és az íriszt érinti, emiatt a szemek nem úgy néznek ki, mint másoknál. A genetikai rendellenességben szenvedőknél a szivárványhártya elhomályosulhat, apró lyukak is keletkezhetnek benne.

Az Axenfeld–Rieger-szindrómás betegek felénél glaukóma is kialakul a szemben, amely a benne fellépő nagyobb nyomás miatt nagyobb, mint a többi emberé. Mehlaninak glaukómája is van, igaz, a látását ez eddig nem zavarta, bár később akár vakságot is okozhat, de műtétileg kontroll alatt tartható.

A kislánynak folyamatosan napszemüveget kell viselnie, ha az utcán sétál vagy az udvaron játszik, mert a glaukóma miatt a szeme nagyon érzékeny a fényre.

Édesanyja nemcsak az utcán hallott megjegyzések miatt aggódik, hanem azért is, hogy kislányát hogy fogja majd fogadni a többi gyerek, ha közösségbe kerül.

Forrás: Twitter

Kislánya önbizalmát az anyuka azzal igyekszik növelni, hogy folyamatosan emlékezteti rá, milyen gyönyörű. „Csak azt mondom neki, hogy Isten mindenkinek ad valamit, amitől mások lehetünk.”

BuzzFeed

Exit mobile version