Baba

Kiderült: a hibás sperma is okozhatja a többszörös vetélést

Eddig az orvosok a nőkre összpontosították figyelmüket, amikor a többszörös vetélés okait kutatták. A férfiak egészségét, spermájuk egészségét mostanáig senki sem vizsgálta. A brit kutatók remélik, hogy felfedezésük új utakat nyithat a vetélés kockázatának csökkentésében.

A férfi spermájának nagyobb mértékű DNS-károsodása okozhatja a nőknél a többszörös vetélést – derítették ki brit kutatók egy kisebb tanulmányban. Az Imperial College London tudósai 50 olyan férfi spermájának minőségét vizsgálták meg, akiknek partnere három vagy több vetélésen esett át egymás után. A vizsgálat során magasabb szintű DNS-károsodást észleltek azokhoz a férfiakhoz képest, akiknek partnere nem szenvedett vetélést.

Eddig a szakemberek úgy vélték, hogy a többszörös vetélés az anya egészségével – immunproblémákkal, gyulladásokkal – áll kapcsolatban. Az orvosok most kezdik megérteni, hogy a sperma egészsége is szerepet játszik ebben.

A kutatók szerint a DNS-károsodást az úgynevezett oxidatív stressz okozhatja. Az oxidatív stressz a szervezet sejtjeiben a szabad gyökök hatására bekövetkező rossz irányú változást, károsodást jelenti. Az ondóban lévő sejtek molekulákat hoznak létre a sperma baktériumoktól és gyulladásoktól való védelmére. Ha a molekulák túlságosan nagy koncentrációban vannak jelen, az jelentős károsodást okozhat a spermasejteknek.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top