Baba

Abortuszt akart a 11 éves megerőszakolt lány, de császármetszés lett belőle

A 11 éves, megerőszakolt áldozaton elvégzett császármetszés újból feltüzelte az argentin abortuszjogszabályokra vonatkozó vitát.

Nagyanyja 65 éves élettársa erőszakolta meg azt az argentin kislányt, aki 11 évesen teherbe is esett. Az áldozat abortuszkérelmének elfogadását hetekig halogatták a hatóságok, majd mire megadták az engedélyt, néhány orvos megtagadta a beavatkozás végrehajtását.

A beavatkozásra vállalkozó orvosok végül császármetszés mellett döntöttek, azzal érvelve, hogy az abortusz túlságosan kockázatos lett volna. A magzat még él, bár az orvosok szerint kis esélye van az életben maradásra.

Képünk illusztráció. Fotó: Thinkstock

A BBC a helyi médiára hivatkozva azt írja, hogy a kislány már a kezdetektől fogva véget akart vetni a terhességnek, ahogy elmondta:

Azt akarom, hogy vegyék ki belőlem, amit az az öregember belém tett.

Argentínában illegális az abortusz, kivéve, ha erőszak áldozatáról van szó, vagy ha az anya élete veszélyben forog. A kislány esetében viszont kérdéses volt a törvényes gyám kiléte, és ez csúszást okozott a végrehajtandó beavatkozás időpontjában.

Habár a lány és édesanyja egyetértett a terhesség megszakításában, mivel az anya a lányát a nagymama gondjaira bízta korábban, az anya beleegyezését nem tekintették elegendőnek. Közben a nagymamát is megfosztották a gyámságtól, mivel együtt élt az elkövetővel, így ő sem adhatta beleegyezését a szükséges beavatkozáshoz. Végül mire az ügyben döntés született, addigra a kislány a terhesség 23. hetében járt. 

További problémák merültek fel, amikor a helyi kórház több orvosa – lelkiismereti okokból – visszautasította az operáció végrehajtását. Tucuman állam  egészségügyi hatóságai arra utasították az intézet igazgatóját, hogy tartsa be a családügyi bíró döntését, és „hajtsák végre a szükséges beavatkozásokat, hogy megpróbálják mindkét életet megmenteni”. A családügyi bíróság közben arra a döntésre jutott, hogy nincs szükség mindkét élet megmentésére.

Azok az orvosok, aki végrehajtották a császármetszést, nem azért jártak el így, hogy mindkét életet megmentsék, hanem mert az abortusz túlságosan kockázatos lett volna.

Emberi jogi csoportok Tucuman állam egészségügyi hatóságait hibáztatják a csúszásért, mondván, ami a lánnyal történt, az kínzás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top