Baba

4 tévhit a gyerekek fegyelmezéséről

Régen elverték a gyerekek fenekét, ma már szerencsére ez nem szokás, de azért még van pár tévhit, ami tartja magát a fegyelmezés terén.

Fegyelmezni kell, ez nem is vita tárgya, mert ha nem állítunk korlátokat a gyereknek, akkor neki ártunk. Egy gyerek még nem elég érett ahhoz, hogy saját maga hozza meg a döntéseket az életéről, nem lehet ráhagyni mindent, mert akkor csak azt érjük el, hogy összezavarodik, és valami jó kis egzotikus magatartászavart fejleszt ki magának. De azért az sem mindegy, hogyan fegyelmezzük a gyerekeinket.

4 tévhit a gyerekek fegyelmezéséről

1. A szigorú szülőknek jól nevelt gyerekeik lesznek

Régimódi nevelési stílus, ami tartja magát, mert még mindig azt hiszik sokan, hogy akkor lesz jól nevelt a gyerek, ha keményen bánunk vele. A szigor azonban nem jólneveltséget, hanem félelmet eredményez, miközben nem fejleszti az empátiát, és nem is bátorítja a gyereket arra, hogy találja meg a saját útját.

Chris Lopez kiképző őrmester például a szigor megtestesítője, amikor a tengerészgyalogosokkal kell gyakorlatoznia, de még ő is azt mondja a gyerekekkel való tapasztalatai alapján, hogy náluk nem működik a parancs, nem lesznek hatékonyabbak a szigortól, sokkal inkább az egyszerű magyarázatokkal és őszinteséggel lehet őket terelgetni.

fegyelmezés gyereknevelés tévhitek

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Allen Taylor

2. Ha igent mondasz, elbuktál

Mindennapos eset, hogy inkább igent mond a szülő, csak ne balhézzon a gyerek. Ez pedig egyáltalán nem a gyereknevelés mélypontja és kudarca, hanem okos stratégia arra, hogy elkerüljük a felesleges konfliktusokat. Mert bizonyos harcokat nem érdemes megharcolni.

Az a legjobb, ha úgy mondunk igent egy konfliktushelyzetben, ha bizonyos feltételekhez kötjük. Például: „Maradhatunk még a játszótéren egy kicsit, ha utána otthon elpakolod a plüssállataidat.” Egy kis kompromisszumkötés egyáltalán nem kudarc, sőt fontos tanulságokat tartogat a gyerek számára.

3. A kiabálás kelti fel a gyerek figyelmét a legjobban

Ha rákiabálunk a gyerekre, persze, hogy felfigyel, mert hirtelen megijed. De a legújabb nevelési szakvélemények szerint mégsem ez a leghatékonyabb fegyelmezési módszer. Sokkal hatásosabb, ha közel megyünk, és csendesen szólunk hozzá. Persze ha épp veszélyben van, ki akar szaladni az úttestre, kiabálni kell neki, hogy álljon meg, de ha csak azt szeretnénk, hogy egyfajta viselkedést szakítson meg, akkor jobban tesszük, ha suttogunk.

4. Ne alkudozz a gyerekkel

Pedig a jó öreg alkudozás kifejezetten jót tesz a szülő-gyerek kapcsolatnak. Ha belemész az alkudozásba, az azt jelenti, hogy próbálod közelíteni az álláspontodat a gyerekéhez, és nem akarod erőből elnyomni a véleményét annyival, hogy „mert én azt mondtam”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top