Baba

Ne vigyen csődbe a gyerek születésnapja! Költséghatékony tippek gyerekzsúrokra

Csak a csillagos ég lehet a határ egy gyermekzsúr megrendezésénél?

Háromévesnek gyermekzsúr egy városligeti kávézóban, négyévesnek állatkerti születésnapi buli a haverokkal? Ha nem szeretnél beállni a ki tudja jobban rázni a rongyot sorba, sőt valódi élményt szeretnél szerezni, adunk néhány költséghatékony tippet, hogyan tedd feledhetetlenné az év egyik legjobban várt napját gyermekednek és a kis meghívottaknak. 

Kezdődjön ünneppel a nap!

Néha a gyerekek olyan álmosan kezdik a napot, hogy még azt is elfelejtik, ha születésnapjuk van. Ezekkel a szórakoztató ötletekkel azonban azonnal emlékezni fognak rá, és ünnepi hangulatban ébredhetnek.

1. Helyezz egy szülinapos héliumos lufit a gyermekágy fölé, így ez lesz az első dolog, amit reggel meglát. Vagy csak szórj színes léggömböket a padlóra. Milyen mókás lesz így kikelni az ágyból!

2. Ragaszd tele a születésnapos gyerek ajtaját szerpentinekkel vagy helyezz el rajta egy füzért, amelyen a gyermeknek át kell törnie, hogy kijusson a hálószobából.

3. Legyen ezen a napon ő a sztár: vágj ki egy csíkot vörös anyagból vagy krepp-papírból, hogy az ünnepelt vörös szőnyegen juthasson el az ágytól a reggeliig.

4. Ha ez egy téli születésnap, rajzoljatok szülinapi üzenetet a hóba.

5. Díszítsd szülinapos felirattal az autót, amivel iskolába viszed.

6. Készítsd el gyermeked kedvenc reggelijét. Szolgálj fel reggelire muffint, gofrit vagy palacsintát gyertyával a tetején.

7. Hívd meg a legjobb barátait egy meglepetésreggelire. Kérd meg őket, hogy az asztalnál ülve várjanak, és kiabálják , hogy „meglepetés!” amikor a gyereked reggelezni jön.

8. Ha szeret mások figyelmének középpontjában állni, készíts neki pólót, amelyre az van írva: Ez az én születésnapom! Hordja egész nap, és gyűjtse be a születésnapi kívánságokat.

9. Vadásszatok együtt kincsre: hagyj nyomokat, melyeket felderítve a gyermek megérkezik az ajándékot rejtő célállomáshoz.

10. Állíts neki össze születésnapi playlistet, hogy mire felébred, a kedvenc dalai köszöntsék.

születésnap gyerekzsúr költséghatékony

A helyszínnel sokat sprólohatunk (Képünk illusztráció. Forrás: iStock)

Így csökkentsd a költségeket!

Nyilvánvaló, hogy ha pénzt akarsz megtakarítani, akkor oda kell figyelned a helyszín, az étel-ital, és az ajándékok költségének megtervezésekor.

1. Keress ingyenes helyszínt

Ha alacsony a költségvetésed, akkor a helyszínbérlés lenullázásával sokat faraghatsz a kiadásokból. Miért ne tarthatnád otthon, a kertben vagy egy közeli réten a bulit?

Fogjatok néhány pokrócot, és terítsetek meg egy hangulatos erdei tisztáson. Számtalan rendben tartott erdei sütögetőhely van már hazánkban is, ahol senkit nem zavarnak a szaladgáló gyermekek. A catering és díszítés talán problémásabb lehet, de nyugodtan kérheted a többi szülő segítségét a feladat megoldásához.

2. Vendéglista

Mivel a saját gyermekemből indulok ki – ő még a bölcsis pajtásait is meghívná, akikkel ezer éve nem találkozott –, erősen meg kell húzni a határt a vendéglista összeállításánál. És nemcsak a spórolás érdekében: komoly érv az is, hogy a sok gyerek kezelhetetlenné teheti a bulit. Tehát csak egyszerűen: néhány kiválasztott embert hívj meg, akik valóban közel állnak az ünnepelthez.

3. DIY

Min tudsz még spórolni? Például a dekoráción, ha magad készíted a gyerekekkel. Ezeket a „feladatokat” akár előre is be lehet osztani. Használj fel már meglévő díszeket, hasznosítsd újra az otthonodban található anyagokat.

A dekor mellett az ételen is tudsz spórolni, ha magad készíted el a felszolgált sütiket, tortát, vagy készítesz nekik pizzát, gofrit. Felejtsd el a cukros üdítőket, készíts ki a gyerekeknek házi készítésű szörpöket, ízesített vizeket nagy kancsóba.

A gyermekek szórakoztatásához használd fel az otthon fellelhető játékokat, kiegészítőket. Szerintem az egyik legmenőbb dolog a kültéri kincsvadászat külön térképpel, ami egy tematikus fantáziavilágba repítheti el gyermekedet.

Nem kell túlgondolni

Ha nem akarsz extravagáns eseményt tervezni, de mégis élvezetessé és emlékezetessé tennéd a gyerekek számára a nagy napot, akkor is rengeteg lehetőséged van: minden gyermek szeret ragasztani, színezni. Alkossanak festékekkel, ragasztókkal és ecsetekkel egy megadott tematika szerint, majd rendezzetek belőle minikiállítást. A résztvevők kapjanak valami apróságot a műveikért cserébe.

Persze nem kell mindent túlzásba vinni, és az sem biztos, hogy egy szülőnek feltétlenül hopmesternek kell lennie. Egyáltalán kell az, hogy mi legyünk a hopmesterek? Nem tudja átvállalni egy mókás nagybácsi? Sőt, valóban folyamatosan szórakoztatni kell a gyerekeket? Még az is lehet, hogy ha beküldöd őket a nappaliba egy kosár játékkal, pont olyan jól érzik magukat, mint ha hetekig szervezted volna nekik a nagy eseményt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top