Személyiségzavarokat okozhat a gyerekeknél a terhesség alatti stressz

nlc | 2019. Szeptember 06.
Finn kutatók szerint a várandósság alatti stressz közel tíz százalékkal növeli a személyiségzavar kialakulásának kockázatát.

A várandósság alatti stressz közel tíz százalékkal növeli a gyerek későbbi személyiségzavarának kockázatát – derült ki egy harminc évet felölelő, nagyszabású finn kutatásból.

Képünk illusztráció (Fotó: iStock)

A British Journal of Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány szerzői több mint 3600 várandós anyát interjúvoltak meg havi rendszerességgel arról, hogy éltek-e át stresszt, és ha igen, kisebb vagy nagyobb mértékűt – írja a BBC hírportáljának híre alapján az MTI. A résztvevők Helsinki környékén laktak, a gyerekeik pedig 1975-1976-ban születtek.

Amikor a gyerekek harmincévesek lettek, megvizsgálták, hánynál diagnosztizáltak személyiségzavart. Negyven olyan esetet találtak, amelynél kórházi kezelésre is szükség volt.

A tanulmány szerzői szerint ez azt bizonyítja, hogy a várandósság alatti súlyos stressznek hosszú távú hatása lehet a gyerekekre nézve. Azok, akiknek az édesanyja súlyos stresszt élt át terhesen, 9,53-szor nagyobb eséllyel lettek személyiségzavarosak, mint azok, akiket nem ért stressz magzatként. Az anyákat sújtó stressz különféle személyiségzavarokat, köztük párkapcsolati, szociális, illetve lelki problémákat is előidézhet.

Exit mobile version