Baba

Kiderült, miért boldogabbak az apák, mint az anyák

Állítólag az apák elégedettebbek az életükkel a gyerek születése után, mint az anyák. Most megtudhattuk azt is, hogy miért van ez így.

A szülők boldogságát firtató első tanulmány már tíz évvel ezelőtt kijelentette, hogy az anyák vállán nagyobb a teher szülés után, most pedig továbbmentek a kutatással, és azt keresték, milyen okai vannak annak, hogy az apák boldogabbak az anyáknál.

A Pew Research Center Happier Moms, Happier Dads című tanulmánya szerint az okokat több tényezőben kell keresni. Egyrészt a házimunka elosztása körül van egy kis probléma: az anyák hetente 18 órát, míg az apák tíz órát töltenek háztartási munkákkal. Másrészt pedig a szülők boldogságérzete leginkább attól függ, hogy mennyi minőségi időt tudnak eltölteni a gyerekekkel, amiben egyértelműen az apák állnak jobban, még akkor is, ha dolgoznak egész nap, az anya pedig otthon van a babával.

apa anya boldogság kutatás

Fotó: iStock

Minőségi idő alatt ebben az esetben azt értették a kutatók, hogy mennyire képes jelen lenni a szülő a gyerek mellett, legyen szó pelenkázásról, etetésről vagy játékról – de nem az időtartamra koncentráltak, hanem a szülők stressz-szintjére és boldogságérzetére a gyerekkel közös tevékenységek alatt. Az eredményekről így nyilatkoznak: „Azt találtuk, hogy nincs egyensúlyban a gyerek körüli gondozási feladatok miatt érzett elégedettség az apák és az anyák között. 

Az apák kevésbé stresszesek, ellenben elégedettebbek, és nem aggódnak annyira a gondozás miatt, ezért jobban jelen tudnak lenni a gyerekkel töltött időben.

Ahogy írják, a gyerek születése előtt nagyjából ugyanakkora stressz van mindkét szülőn, ám utána az anyáknál sokkal nagyobb mértékben jelentkezik, mint az apáknál. És ezen sajnos nem segít az idő sem, mert a gyereknevelés mindig új kihívások és döntéshelyzetek elé állítja a szülőket, ezeket a kihívásokat pedig máshogy kezelik a felek – az apák lazábbak, ezért aztán boldogabbak is.

Emellett azt is vizsgálták, hogyan változik a szülők boldogságérzete, ahogy idősödik a gyerek. Több mint 18 ezer szülő töltötte ki a kérdőívet, és mint kiderült, a legkevésbé a gyerek tinikorában boldog bármelyik fél, de az anyák stressz-szintje ekkor is sokkal magasabb, mint az apáké.

Hogy miért boldogabbak az apák? Ezek szerint azért, mert úgy vannak drótozva, hogy nem aggódnak és stresszelnek annyit a gyerek miatt, és megvan az a képességük, hogy jobban jelen legyenek, amikor együtt vannak a gyerekkel. A tanulság az, hogy érdemes eltanulni a férfiaktól egy kis lazaságot, és nem rágódni azon a közös játék közben, hogy mit főzzünk holnap ebédre. Talán így az anyák is boldogabbak lehetnének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top