Baba

5 dolog, amiért az apák aggódnak a terhesség alatt

Az anyákról sok szó esik a terhességgel kapcsolatban, de mi a helyzet az apákkal?

Méltatlanul mellőzöttek az apák a terhességben, persze érthető okokból, hiszen nem ők hordják ki a méhükben a babát, de azért fontos lenne az ő lelkükre is odafigyelni, mert nekik is megvannak a maguk küzdelmei a várandósság alatt.

Cody Haines egy kislány apja, és most végtelenül őszintén leírta, milyen aggodalmakkal kellett szembenéznie onnantól kezdve, hogy elkezdtek próbálkozni a terhességgel.

„Az én hibám, hogy még nem terhes a feleségem?”

Haines leírása szerint egyből magára vette az összes felelősséget, amikor abbahagyták a védekezést a feleségével, mert szerettek volna kisbabát. Minden hónapban, amikor kiderült, hogy nem jött össze a terhesség, saját magát okolta. Megrettent a gondolattól, hogy miatta nem lehet majd soha gyerekük. Sok átbeszélgetett éjszaka kellett hozzá, hogy a felesége meg tudja nyugtatni, hogy a teherbeesés nem kizárólag a férfin múlik.

„Mi lesz, ha elvetél a feleségem?

Amikor kiderült, hogy sikerült, és terhes lett a feleség, Haines egy pillanatra megkönnyebbült, de csak hogy még nagyobb erővel törjön rá a szorongás: mi lesz, ha elvetél a felesége? Túl sok ilyen történetet hallott már, ráadásul elkövette azt a hibát, hogy az interneten is olvasott a témában. Csak az segített végül a félelmeken, hogy megbeszélte magával, hogy mindent el fognak követni, hogy ne következzen be a vetélés, de ha mégis megtörténne, támogatják majd egymást.

Apai aggodalmak terhesség alatt

Az apák is aggódnak a terhesség alatt (Kép: Unsplash)

„Képes leszek érzelmileg támogatni a feleségemet a terhesség alatt?”

Haines tisztában volt vele, hogy a nők hormonjai a terhesség alatt megváltoznak, és hullámvasút várható a hangulatingadozásban. Nem áltatta magát azzal, hogy a feleségével majd máshogy lesz, csak azt nem tudta, hogyan tudná támogatni a nehézségekben. Aztán, amikor eljött az idő, rájött, hogy nem lehet felkészülni a hormonális lelki változásokra, csak annyit tud tenni, hogy figyel a feleségére, és néha emlékezteti, hogy a baba érdekében kell most ezen átesni.

„Készen állok egy babára?”

Ahogy közeledett a szülés időpontja, az apaságtól való félelem átvette Haines fölött az uralmat. Az segített csak a lelki nyugalma visszaszerzésében, hogy elfogadta a tényt, hogy fogalma sincs az apaságról, és hogy tapasztalati úton kell megtanulnia majd, hogyan kell jó apának lenni. Megnyugtatta a tudat, hogy nem kell mindenre azonnal megoldást találnia, hanem reménykedhet abban, hogy az adott helyzetben majd képes lesz helytállni.

„Lesz elég pénzünk?”

Haines egyik legnagyobb aggodalma az volt, hogy egy baba rengeteg új kiadással jár, és amíg otthon lesz a felesége a babával, addig kijönnek-e az ő fizetéséből. Valószínűleg ez a gondolat minden apában felmerül, és kell hozzá egy adag önbizalom, hogy tudja azt mondani, hogy akármilyen anyagi kihívással kell szembenéznie a gyerekkel kapcsolatban, meg tudja majd oldani.

Még többet az apaságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top