Család

3 mítosz az apa-lánya kapcsolatról

Milyen hatással van a lányok önbizalmára és testképére az apa-lánya kapcsolat?

Mennyire befolyásolja egy lány testképét az, hogy milyen viszonyban van az apjával? Hatással van rá egyáltalán? Dr. Elayne Daniels pszichológus felsorolt három tévhitet, amit el kell oszlatni az apa-lánya kapcsolatok körül, hogy tisztábban lássuk a lányok testképének alakulását.

1. Az apák nem értik a lányokat

A szakember szerint ez az egyik legmélyebben élő tévhit, amit nehéz eloszlatni társadalmi szinten. A férfiak emberek, a nők emberek – miért ne értené az apa a lánya érzéseit? Ez nem férfi-nő kérdés, hanem a figyelemről és kapcsolódásról szól nemtől függetlenül.

Apa-lánya kapcsolat hatásai

Az apa-lánya kapcsolat hatással van a lány testképére (Kép: Unsplash)

2. A testkép az olyan női dolog

Óriási tévedés: testképe mindenkinek van, akinek van teste. A testkép csak annyit jelent, hogy milyen a kapcsolatod a saját testeddel. Még ha azt hiszed, hogy semmit sem gondolsz a testedről, az is egyfajta kapcsolat a testeddel.

Tény, hogy férfi és nő másképp viszonyul a testéhez, de ettől még mindkét nemnek van kapcsolata a saját testével valamilyen módon. Úgyhogy tévhit az, hogy csak az anya testképe van hatással a lányokra, természetesen az apa is befolyásolja a példájával, hogyan viszonyul később a lánya a saját testéhez.

3. Az apák csak megnehezítik a tinilányok életét

Ez sem igaz nagy általánosságban, inkább csak egy csúnya sztereotípiáról van szó, amit az amerikai filmekből sikerült magunkévá tenni. Valójában az apák szoktak sokkal megértőbbek lenni a tini lányaikkal, legyen szó a menstruációról vagy a bulizásról. A tinik mindkét szülőnek ugyanúgy kihívást jelentenek, és mindkét szülő megszenvedi azt a fajta leválást, amit ez a korszak jelent. Sok türelem kell hozzájuk, és sok támogatás, ha pedig apától hallják, hogy milyen csinosak, akkor talán szemforgatással reagálnak, de ez mindenképp segíti a pozitív testkép megszilárdulását.

Olvass többet a testképről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top