Baba

Ezért olyan fontos egy apa a lánya életében – új kutatás

Az apák nélkülözhetetlenek a lányok életében egy új tanulmány szerint. Állítólag ők tudják megtanítani a lányaikat arra, hogy mit kezdjenek a magány érzésével.

Azt már tudjuk egy ideje, hogy az olyan apa, aki törődik a gyerekeivel, mennyire fontos a gyerekek egészséges fejlődésében. Most pedig azt kutatták a tudósok, hogy az apa személye és hozzáállása milyen mértékben befolyásolja, hogy a lányok felnőve hogyan kezelik a magányt.

Az Ohio Állami Egyetem professzora, a kutatás vezetője, Xin Feng szerint az apák és lányaik közötti kötelék, az, hogy mennyire állnak közel egymáshoz, befolyásolja azt, mennyire érzi biztonságban magát, milyen védelmi hálót érez maga körül a gyermek.

A kutatók azt találták, hogy ha közel áll egymáshoz apa és lánya, az segít a lányoknak, hogy a normál magányérzést fel tudják dolgozni, amikor iskolába kerülnek és önállóbbá válnak. Sőt barátságokat is könnyebben kötnek ezek a lányok, mert képesek elengedni a szülők kezét anélkül, hogy félnének, hogy elveszítik a biztonságot.

apa lánya kutatás

Az apához kötődés segíti a lányokat a szociális készségek elsajátításában (Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash)

Az apa-lánya kapcsolat persze nem tudja megelőzni, hogy magányosnak érezze magát a gyerek egy ilyen új iskolás helyzetben, de a tanulmány szerint az apához kötődés segíti a lányokat a szociális készségek elsajátításában és a mély kapcsolatok kialakításában, így könnyebben megoldják a helyzetet, ha egyedül maradnak.

Feng a következőket javasolja az apáknak:

Figyeljenek a lányok érzéseire, főleg akkor, amikor szomorúak vagy boldogtalanok, és segítsenek nekik megbirkózni az érzéseikkel. Az eredményeink szerint ettől könnyebben dolgozzák fel a későbbiekben a lányok a magányt.

Ez nem azt jelenti, hogy lábujjhegyen kellene járni a lányok körül, hogy nehogy belegyalogoljon apa a lelkivilágukba. A fentiek akkor is érvényesek, amikor apa és lánya épp dühösek egymásra, mert a konfliktusok normális keretek között nincsenek hatással a magányérzésre. Ha a kommunikáció nem szakad meg a két fél között, akkor nem számít egy-egy veszekedés az apa-lánya kapcsolat szempontjából.

Reméljük, hogy sok olyan apukához eljutnak a kutatási eredmények, aki nem foglalkozik a gyerekeivel – hátha észbe kapnak, és jobban odafigyelnek a lányaikra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top