Baba

3 furcsa módszer, amivel megfékezheted a gyereknél a hisztit

A hiszti minden szülő rémálma, de azért nem teljesen reménytelen a helyzet. A pszichológus segít!

Kun gJulia Englund Strait gyermekpszichológus is széttárta csak a kezét, amikor a hároméves gyereke a semmiből először rendezett egy óriási hisztit. Hirtelen nem is tudott a sok pszichológiai tudás után nyúlni a saját fejében, annyira lefagyott a jelenettől. Nem tudta kezelni a helyzetet: „Ott álltam én, a nagy gyerekpszichológus, és mégsem tudtam egy egyszerű lefekvés előtti hisztivel mit kezdeni. Az ilyen magatartásproblémák, mint amilyen a hiszti is, a legnehezebbek a szülők számára, és közben a leggyakoribb kihívások elé is ezek állítanak.”

A szakember arra jutott, hogy csak nagyon tudatosan lehet reagálni ezekre a dackorszakos hisztikre, ha nem akarjuk, hogy elfajuljon a helyzet. Három tanácsot írt össze, ami nála működött, hogy mit lehet tenni abban a pillanatban, amikor kitör a hiszti.

1. Használd az okos trükköket

Az első lépés, hogy ne bénuljunk le a helyzettől, hanem gyorsan kapcsoljunk át problémamegoldó üzemmódba. A hiszti sosem konkrétan a szülők ellen irányul, és ezért legtöbbször el is terelhető okos trükkökkel a gyerek figyelme, amitől abbahagyja az ordítást. Olyan trükköket ajánl a pszichológus, mint egy jutalmazó rendszer létrehozása, vagy az érzelmi időjárás-jelentés, amihez abban a pillanatban nyúlhatunk, amint elkezd hisztizni a gyerek. Fontos, hogy ne büntetéssel fenyegetőzzünk, inkább jutalmat ígérjünk a szép viselkedésért, és nagyon következetesen tartsuk magunkat a kimondott ígéreteinkhez.

Így kezeld a hisztit a dackorszakban

A hiszti csak egy kommunikációs forma a dackorszakban (Kép: Unsplash)

2. Önuralom, önuralom, önuralom

Ahhoz, hogy ne fajuljon el a hiszti az kell, hogy anya és apa ne veszítse el az önuralmát, és megfelelő módon reagáljon. Gondold át, hogy ilyen helyzetekben hogyan szoktál reagálni, milyen hangnemben beszélsz, mit érzel. Megijedsz, szomorú vagy fáradt leszel hirtelen? Vigyázni kell a reakciókkal, mert ezekből tanul elsősorban a gyerek. Inkább lélegezz mélyeket, mielőtt megszólalsz, hogy ne legyen még nagyobb balhé a hisztiből, hanem inkább le tudd csillapítani a gyereket.

3. Vedd észre, mit érez a gyerek

Miután megnyugtattad magad a légzéssel, már mondhatod a gyereknek, hogy „hallom, amit mondasz, itt vagyok”, hogy a gyerek ne érezze azt, hogy ordítani és rugdosni kell ahhoz, hogy figyeljenek rá. A dackorszakban a hiszti egyfajta kommunikáció a gyerek részéről, ezért úgy kell értelmezni, hogy valamit mondani akar, amit még nem tud megfogalmazni. Anya és apa viszont már egész jó a fogalmazásban, úgyhogy fordítsd le kimondva, hogy mit látsz, mit érez a gyerek: „Látom, hogy nagyon mérges vagy, amiért a húgod elvette a játékodat.” Sok esetben már pár egyszerű, ehhez hasonló mondat elég, hogy a hiszti csendes hüppögésbe menjen át.

Olvass többet a dackorszakról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top