Baba

Amit minden fiúnak hallania kell az apjától

A fiúknak szavaknál sokkal többre van szükségük az apjuktól. A példamutatás számít igazán.

Szülőként folyamatosan magyarázunk a gyerekeinknek, főleg gyakorlati utasításokkal látjuk el őket: nincs verekedés, ne egye meg a homokot, vigye ki a szennyesét. Ám a gyereknevelésben sokkal fontosabbak azok a mondatok, amiket nem közvetlenül a gyerekhez intézünk. Az apák és fiúk kapcsolata a gyereknevelésen belül is speciális helyet foglal el dr. J. Stuart Ablon gyermekpszichiáter szerint, mert a fiúgyerekek magukba szippantják mindazt, amit az apjuktól látnak és hallanak. Épp ezért lenne fontos, hogy a következő mondatokat hallja egy fiú az apjától, hogy aztán érzékeny, egészséges lelkű felnőtt férfi váljon belőle.

1. Kedves szavak az anyának

A gyerek hallja, látja, hogyan viselkedik az apja az anyjával. A hangsúlyokból, gesztusokból tanulja el azt, ahogy majd a későbbiekben a nőkkel bánni fog. Elég nyilvánvaló, hogy ha egy apa azt szeretné, hogy a fia tisztelettel és szeretettel teli párkapcsolatban éljen felnőttként, akkor ezt a példát kell mutatnia, és verbálisan is kifejezni a szeretetét az anya felé. És érdemes óvatosan bánni a szemforgatásokkal, amikor anya megkéri, hogy vigye le a szemetet.

2. A kudarc és problémamegoldás mondatai

Nincs olyan, hogy valakinek mindig minden sikerül, apának sem kell eljátszani a mindenhatót a fia előtt, ugyanis nem ebből születik majd a gyerekben a tisztelet, hanem pont az ellenkezőjéből: ha látja, hogy az apja elismeri, ha hibázik, és a megoldásokat keresi ahelyett, hogy másra kenné a felelősséget.

Mondatok, amit apának mondani kell a fia előtt

Részlet a Kispályás szerelem című filmből (Kép: IMDb)

3. Az érzelmek megfogalmazása

A fiúknak meg kell tanulni az apjuktól azt, mit kezdjenek a szomorúsággal, sérülékenységgel, szégyenérzettel. A lehető legrosszabb megoldás, ha arra neveli egy apa a fiát, hogy el kell nyomni minden érzést, mert az érzelmek nőknek valók, helyette inkább azt kellene kifejezni szavakkal, hogy milyen érzések kavarognak benne, és mihez kezd velük – ebből fogja megtanulni a fiú is, hogy a férfiasság nem egyenlő az érzelemmentességgel.

4. Segítség kérése

Nem kell óriási dolgokra gondolni, hanem olyan hétköznapi helyzetekben kell hallania a fiúnak az apjától a segítségkérést, mint hogy megkéri a barátját, hogy segítsen összeszerelni a bútort, vagy hogy anya olvasson fel neki egy emailt. Mert ha azt hallja a gyerek apától, hogy „szükségem van egy kis segítségre”, akkor látja, hogy az erő nem azt jelenti, hogy meg kell szakadni egyedül, hanem abban rejlik, ha együtt tud működni másokkal.

5. Az empátia kifejezései

A pontos szavak nem számítanak, sokkal inkább az a lényeg, milyen érzelem húzódik meg mögöttük. Ha azt látja az apjától a fiú, hogy megpróbálja megérteni a körülötte élők érzéseit, és nem indulattal reagál mások fájdalmára, akkor egy olyan férfi válhat belőle, aki kíváncsi és empátiával közelít embertársai felé. És valljuk be, minél több ilyen férfire lenne szükség a világban.

Az apa-fiú kapcsolat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top