Baba

Az ecuadori elnöknek csak az anya és a magzat nem számít

Megvétózta Moreno elnök az ecuadori abortusztörvény lazítását. Sem az anya, sem a magzat egészsége nem számít.

Ecuador eddig sem az enyhe abortusztörvényéről volt hírek, hiszen a dél-amerikai országban az a főszabály, hogy a magzatelhajtás bűncselekmény. Mindössze két esetben engedélyezik, ha az anya életének megmentése miatt szükséges az abortusz, vagy ha a terhesség nemi erőszak következtében jött létre, és az elkövető mentális betegségben szenved.

Lenin Moreno ecuadori elnök nem enyhítene az abortusztörvényen Foto:Andes/César Muñoz

Lenin Moreno ecuadori elnök nem enyhítene az abortusztörvényen (Fotó: Andes/César Muñoz)

Ezen lazított volna most a parlament, amely két további esettel bővítette volna a kivételek körét: az anya vagy a magzat egészségét veszélyeztető okból is lehetővé tette volna az abortuszt.

Ám jött Lenin Moreno elnök és megvétózta a javaslatot, majd azzal indokolt a Twitteren, hogy az abortuszszabályozás lazítása „nem felel meg az ecuadori társadalom jelenlegi igényeinek”.

Ecuadorban időről időre fellángol a vita arról, hogy lazítani kellene az abortusz jelenlegi szigorú szabályozásán. Tavaly egy olyan törvénymódosítást utasított el a parlament, amely legálissá tette volna a terhességmegszakítást nemi erőszak esetén, az elkövető mentális állapotától függetlenül.

Az abortuszról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top