nlc.hu
Baba

Szinte új kezet kaptak a 3 éves ikrek

Szinte új kezet kaptak a 3 éves ikrek

Az ikrek már biztonsággal használják a kezeiket.
műtét, kórház

Összenőtt ujjak, csontok, deformált kéz és koponya. Ezek az Apert-szindróma gyakori tünetei. A hároméves ikrek, Zalán és Zsombor is ezzel a ritka genetikai betegséggel születtek. Szüleik sokáig azt hitték, hogy nincs remény. Aztán valóságos csoda, vagy inkább orvosi szenzáció történt. Egy többórás műtétsorozattal szinte új kezet kaptak az ikrek egy budapesti magánrendelőben.

Egy csontos összenövés volt a gyerekek keze, nem volt külön hüvelykujjuk.

A műtétsorozat 2019-ben kezdődött el dr. Hethéssy Judit kézsebész vezetésével. Az ikrek párhuzamosan jártak orvoshoz, műtétekre, a doktornő szerint a bravúros eredmény precíz és összehangolt munkát igényelt. A műtőben három orvos és több asszisztens dolgozott a gyerekek kezén.

Több mint egy év után az ikrek már vidáman használják a kezüket, még fejenként két-két kézműtét vár rájuk, és ezt követően lezártnak tekinthető a műtétsorozat. Az orvosok aprólékos munkával szétválasztottak az ujjaikat, mindegyikhez külön kellett biztosítani az inakat, az idegeket és a vérellátást. A cél az volt, hogy az összenőtt ujjak szétválasztva önállóan is funkcionálisak legyenek, és ezt végül sikerült is elérni. 

(Tények)
Fotó: Pexels

Orvosi csodák:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top