nlc.hu
Baba

Állatmenhely kimenekítése Afganisztánból

200 kutyát és macskát mentett ki Kabulból egy brit férfi

Biztonságosan elhagyta az afgán fővárost az állatmenhelyével.
Kabul

Paul Farthing, a brit királyi haditengerészet egykori katonája – aki állatmenhelyet tartott fenn Kabulban – szombaton magánúton bérelt charterjárattal utazott el állataival az afgán fővárosból. A menhely állatainak kimenekítéséről szóló hírek megosztották Nagy-Britanniát, különböző kérdések merültek fel az emberi és állati életekkel kapcsolatos értékek kapcsán.

Farthing nagyszabású kampányt indított néhány napja a közösségi médiában, és támogatók segítségével repülőt tudott bérelni az Operation Ark (Bárka hadművelet) fantázianevű kimenekítési akciójához. Dominic Dyer állatvédő Farthing nagy-britanniai szóvivője közölte, hogy a gép a tervek szerint vasárnap száll le a londoni Heathrow repülőtéren.

Az egykori brit katona, aki Kabulban állatmenhelyet épített fel az után, hogy 15 évvel korábban Afganisztánban szolgált, jogosult volt az evakuálásra az afgán személyzettel és a családtagjaikkal együtt, ám elutasította azt, hogy az állatok nélkül távozzon. Ben Wallace brit védelmi miniszter kezdetben elzárkózott Farthing kérésének engedélyezésétől, hogy a munkatársaival és az állataival együtt az Egyesült Királyságba evakuálják. A tárcavezető végül szerdán adta be a derekát.

Farthingot számos híresség támogatta, közöttük Ricky Gervais színész, és sokan ajánlották fel, hogy befogadják a megmentett állatokat. Egyben sokan bírálták amiatt, hogy az ügy elvonja a figyelmet és az energiát a tálibok uralma alatt veszélyben forgó afgánok kimenekítésétől.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, MTI / EPA

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top