Baba

Minden apró részlet számít – mert a koraszülöttek számára minden érintés óriási (x)

Az új családtag érkezése sok örömmel és izgalommal jár. Már a várandósság első hónapjaiban megjelennek a listák azokról a dolgokról, miket kell megvenni, beszerezni, megtanulni a kisbaba születése előtt. Természetesen ilyenkor mindig a 9 hónapos időtartamban gondolkoznak a leendő szülők, de vannak, akiknek ennél kevesebb idő jut a felkészülésre.

Magyarországon évente mintegy 8 000 baba érkezik koraszülöttként a világra, vagyis körülbelül minden 11. csecsemő születik idő előtt. Koraszülöttnek számítanak azok a kisbabák, akik a 37. betöltött terhességi hét előtt születnek. Jelenleg Magyarországon a törvény a 24. gesztációs hetet tekinti az életben tarthatóság határának.1

A koraszülést követően a szülök egy teljesen új helyzetben találják magukat, amire általában nincsenek felkészülve. Az édesanyának a szülés utáni felépülés mellett aggodalmaival is meg kell birkóznia, hiszen kisbabájának akár heteket, hónapokat is a magasan képzett ápolók és orvosok figyelő tekintete alatt kell töltenie.

Minden apró részlet számít – mert a koraszülöttek számára minden érintés óriási (x)

A korababák súlya jócskán elmarad időre született társaikétól, és van, hogy az 1000 grammot sem éri el. Ezek előtt, az elképzelhetetlenül pici babák előtt hosszú út áll addig, amíg hazamehetnek a kórházból. A születés utáni első időszakot általában inkubátorban töltik, és a táplálást, valamint légzést segítő eszközök arzenálja jelenti számukra a túlélést. Az inkubátor stabil hőmérsékletet és párát biztosít lakójuk számára, hiszen a korababák bőre sem készült fel még teljesen a külvilágra. Akár kétszer vékonyabb is lehet, mint egy időre született baba bőre, ezért minden ingerre rendkívül érzékenyen reagál és így minden apró érintés fontos. Az anyuka vagy apuka ölelésétől kezdve a koraszülött ellátásban dolgozó ápolók gondoskodó érintésén át, a pelenka viseletének érzésééig.

A koraszülött babák számára a bolti forgalomban kapható legkisebb pelenka is hatalmas, ezért a Pampers egészségügyi szakemberekkel együttműködve megalkotta speciális koraszülött pelenkáit, melyet kifejezetten úgy terveztek meg, hogy az idő előtt született kisbabák bőrének rendkívül gyengéd érintésben lehessen része. A Pampers legkisebb pelenkái rendkívül gyengédek és puhák, megóvják a bababőrt fejlődése során. A puha derékrész és a dupla védőgátak 12 órán át körkörösen védenek és segítenek megelőzni a szivárgást, míg a mikropórusok ezrei lehetővé teszik a levegő könnyed áramlását, ezzel tartva szárazon a kisbabák bőrét.

A Pampers és a Rossmann közös jótékonysági kezdeményezésében most Te is részt vehetsz, így együtt segíthetünk a koraszülött kisbabáknak!

Minden apró részlet számít – mert a koraszülöttek számára minden érintés óriási (x)

A Pampers minden, 2021. október 18. és november 21. között, Rossmannban vásárolt Pampers pelenkacsomag után egy koraszülött pelenkát adományoz a koraszülött-ellátással foglalkozó magyar kórházaknak, a Rossmann pedig összesen 3 millió Ft értékű termékadománnyal támogatja a Koraszülöttekért Országos Egyesületet.

 

További információkért látogass el a www.pampersalegkisebbekert.hu oldalra.

1 https://www.noiklinika.hu/index.php/ujszolott-reszleg/hasznos-informaciok-pic-es-szuloknek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top