nlc.hu
Baba

Tüntetés a szülészeti irányelv betartásáért

“Ott szülök, ahol biztonságban érzem magam!” – tüntetnek a szülészeti erőszak ellen

Kövekkel üzennek a nők a döntéshozóknak.

A Másállapotot a szülészetben mozgalom 2021. november 28-án tiltakozást szervez az elavult, sokszor kifejezetten káros, nem bizonyítékalapú szülészeti ellátás ellen, ami miatt rengeteg anya szerez traumatikus élményeket a szülőszobán. Ez nemcsak az anyává válását, a babájával való kapcsolatának alakulását nehezíti, de terhet jelent az egész család számára, és kihat a további gyermekek vállalására is.

Sok nő számára továbbra is a félelem a legmeghatározóbb érzés, ha a szülésre gondol. A “NŐ a hangunk!” országos megmozdulás szülés körüli szervezetek és csoportok közös kezdeményezése. A 2021. november 28-i esemény célja felhívni a figyelmet arra, hogy a 2019-ben megjelent szülészeti szakmai irányelv és a családbarát szülészeti pályázati program ellenére a magyarországi ellátórendszer jelenlegi formájában is ártalmakkal teli, melyben nem elvárt, csak megtűrt a jó gyakorlatok alkalmazása. Az ellátás nem biztonságos és nem egységes.

Demonstráció a szülészeti ellátásért

Fotő: Másállapotot a szülészetben

Az elmúlt évek eseményei, a koronavírus és a jogviszonytörvény hozta változások sosem látott bizonytalanságot teremtettek és jelentősen szűkítették a nők mozgásterét. A szülészeti ellátás drasztikus átalakításába nem vonták be a nőket, mint legfőbb érintetteket, és a változtatást nem előzte meg az ellátás egységesítése, ezáltal a nők, családok és egészségügyi dolgozók kiszolgáltatottsága egyre nőtt, miközben a lehetőségeik csökkentek.

A budapesti központi rendezvényen szimbolikus teherletételen vehetnek részt a jelenlévők, melynek része egy botokkal előadott performansz, emellett női üzenetekkel teleírt kövekkel megrakott szülőágyat tolunk a Parlament elé. Az ágy az elavult ellátást, a kövek azokat az ellátás okozta terheket szimbolizálják, amelyeket a nők szüléseik óta cipelnek. A szervezők felszólítják Magyarország Kormányát, hogy viselje a felelősség terhét a nők helyett!

„Az eljárásrend és az egészségügyi törvény pont azt írják le, amit mi is szeretnénk, de nincs működő és szakmai felügyelet. Azt tapasztaltuk az elmúlt évben, hogy igazából csak a nők és mi, aktivisták tudjuk, mi folyik a szülészeti ellátásban, és ezt mint felelős állampolgárok visszajelezzük. Nincs kényszerítőerő. Az elmúlt években számos nő tapasztalta meg, hogy hiába írnak az alapvető jogok biztosának, az NNK-nak, még ha meg is erősítik, hogy nekik van igazuk, nem történik semmi. Hiányzik az a láncszem, ami bármilyen kényszerítő erőt tudna a rendszerre gyakorolni azért, hogy betartsa azt, amit be kéne tartania” – fogalmazta meg Keszler Viktória, a Másállapotot a szülészetben aktivistája a problémát a Parizán műsorában.

A műsorban elhangzott az is, hogy Covid-független a probléma, de a Covid-válság miatt csak nőtt a bizonytalanság és az önkény a rendszerben. Az evidenciákat sokszor nem tartják be, például elkülönítik a kisbabát a fertőzött édesanyjától, holott ezt a szakmai irányelv nem támogatja, vagy császármetszést hajtanak végre a pozitív anyákon, pedig ezt az állapotuk nem indokolja. A szabad orvosválasztás eltörlése szintén csak növelte az anyák bizonytalanságát, és elvette a mozgásterüket. A nők eszköztelenek ezekkel a gyakorlatokkal szemben, ezt szeretnénk az aktivisták kihangosítani:

“Csak azt kérjük, hogy tartsák be az egészségügyi törvényt, a meglévő jogszabályokat.”

Az esemény három hashtagje közül a #rendszerterhe erre utal, míg a #vártunkeleget kifejezi az évtizedes várakozást, a#másállapotot pedig az ellátás szükséges reformjára utal. A szervezők mindenkit bátorítanak legalább az online részvételre. A terhek online letételére interaktív térképünk ad lehetőséget, ahol anonim módon is üzenhetnek az érintettek, és megoszthatják saját kövük fotóját: https://padlet.com/noahangunk/jhuhsv3l66ea0gqr

Szülészeti erőszak

Fotó: Másállapotot a szülészetben Facebook

A közös kiálláshoz eddig csatlakozott:
Ablak a világra
Alternatal Alapítvány
Anyatejút Tudásközpont
Babagenetika Egyesület
Békés Születéséért Támogatókör
Béres Edina független bába
Császárvonal
Életfa Bábapraxis
EMMA Egyesület
Független Bábák Szövetsége Egyesület
Hoztam e világra
Közösség a haladó szellemű szülészeti ellátásért Szegeden
Lélek Éled Kör Egyesület
Magyarországi Dúlák Egyesülete – MODULE
Másállapotot a szülészetben!
Séta a SzülésSzületéS minőségéért
Válaszkész Szülők Egyesülete

Az esemény időpontja: 2021. november 28. 10:30

Kiinduló helyszín: Budapest, Nyugati tér, majd vonulás a Kossuth térre

Mi is foglalkoztunk már a témával

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top