Így ébreszd fel a babádat (ha nagyon muszáj!)

K.G. | 2022. Január 01.
Előre figyelmeztetünk, hogy tényleg csak akkor ébreszd fel az alvós babát (oroszlánt), ha nincs semmi más megoldás.

Az alvó baba a legszebb baba, legalábbis a kimerült, három hónapja alvásmegvonáson élő szülőknek biztos, hogy nincs is szebb pillanat annál, mint mikor alszik a gyermek. Egyrészt azért, mert ez azt jelenti, hogy egy ideig nem lesz sírás, másrészt pedig anyának és apának is elérkezik ilyenkor az alvás, pihenés ideje. Ezt a békét és csendet önszántából nem szívesen töri meg egy szülő sem, úgyhogy kétszer is meg kell gondolni, hogy olyan apróságok miatt, mint egy kakis pelus, vagy az etetési idő, érdemes-e felébreszteni az alvó babát.

Akadhatnak azonban sajnos olyan rajtunk kívülálló körülmények, melyek ezt az óriási áldozatot kívánják és bizony fel kell kelteni a babát. Ha ilyen helyzet áll elő, akkor nem mindegy, hogyan ébresztjük a gyermeket, hogy a következő ébren töltött három órában ne legyen extra nyűgös és sírós. Az első szabály tehát az, hogy ne ébreszd fel a babát, csak ha abszolút elkerülhetetlen és muszáj, a második szabály pedig az, hogy ha már fel kell ébreszteni, akkor csináld kíméletesen. Íme pár tipp, ami tapasztalt szülőknél bevált a baba ébresztésére.

Készíts napfelkeltét

Ne kapcsold csak úgy fel a csillárt, hogy kiégjen szegény baba retinája a fényártól, mert annak garantáltan sírás lesz a vége. Ráadásul csak még jobban összezárja tőle a szemét. Inkább legyen egy halvány fényű lámpa a szobájában, ami lágy és gyenge fényt ad, ezzel indítsd el az ébresztést.

Így ébreszd fel a babát kíméletesen (Kép: Getty Images)

Pólyát le!

Nem a hagyományos pólyákat használják már a szülők, hanem olyan pólyazsákokat, amik segítenek a babának aludni, de csupa kényelem számukra bennük a fekvés. Általában egy mozdulattal kibontható a tépőzár a zsákokon, így szétnyitható a pólya és szabadon ereszthető a baba keze és lába. Már ennyitől szép lassan fel fog ébredni a gyermek, ha megérzi, hogy mozoghat kedvére.

Pelenkacsere

Egy alvás végén szinte teljesen tuti biztos, hogy úgyis szüksége van a gyermeknek egy friss pelenkára. Remek ébresztő technika, ha finoman (nem hideg kézzel!) elkezded átpelenkázni, amíg még alszik. Ezzel magadnak is csak szívességet teszel, hiszen így nem kell előadni a szokásos pankrációt, amivel egy bizonyos kor felett jár a pelenkázás.

Babamasszázs

A babamasszázs csodálatos dolog, szuperül működik hasfájás esetén, segít a baba-szülő kapcsolat építésében és még a gyengéd ébresztéshez is használható. A kiságyban fekvő babát pár kedves masszázsmozdulattal lehet ébreszteni, így biztos, hogy nem kap sokkot attól, hogy a szülei már megint nem hagyják aludni.

Így altasd el a babát:

Exit mobile version