nlc.hu
Baba

Lázcsillapítás gyerekeknél

Lázas a gyerek – mikor kell lázat csillapítani vagy orvost hívni?

Ijesztő, ha belázasodik a gyerek, de nem szükséges rögtön orvosért kiáltani és nagyon aggódni, ha megemelkedik a testhőmérséklete.

Szülőként az egyik legnehezebb helyzet, amikor lázas lesz a gyerek, és tehetetlennek érezzük magunkat a betegséggel szemben. Mikortól kell lázat csillapítani? Mikor kell orvost hívni? Minden kérdésre válaszolt egy tájékoztatóban dr. Tracy Lim gyermekorvos.

A lázat nem lehet elkerülni

„Előbb-utóbb minden gyermeknél fellép a láz, függetlenül attól, hogy mennyire vagyunk óvatosak” – írja az orvos. Elkerülni tehát nem fogjuk, hogy néha lázas legyen a gyerek, ezért inkább az a fontos, hogy minél több információnk legyen róla, és tudjuk, mit kell tennünk láz esetén. Először is meg kell mérni a gyermek hőmérsékletét az otthon fellelhető hőmérővel, a hagyományos szájhőmérőtől kezdve az újabb homloklázmérőkig bármelyik alkalmas erre a feladatra. A babáknál azért inkább a végbélhőmérőt javasolja a szakember, a nagyobbaknál pedig a szájon át mért hőmérséklet a legpontosabb, ha a gyereket nem zavarja ez a mérési módszer.

Mi számít láznak?

Friss szülőként az egyik legégetőbb kérdés a beteg gyereknél, hogy mikortól kell gyógyszert adni, lázat csillapítani, sőt, mikortól kell orvost hívni? Láznak a 38 Celsius-fok feletti hőmérsékletet tekintjük, a normális testhőmérséklet pedig 36,5-37 fok. Dr. Lim szerint az orvosok általában nem aggódnak a láz miatt, mert a gyerekek hőmérsékletét több tényező is befolyásolhatja, nem csupán betegség állhat egy hőemelkedés hátterében: életkor, aktivitási szint és egyéb hatások miatt is eltérő lehet a testhőmérséklet. Például egy újszülött testhőmérséklete normálisnak számít 37,5 fokig, pedig ez már hőemelkedés egy ovis gyereknél. A szakember szerint akkor kell orvost hívni, ha a láz már eléri a 40 fokot, de még ez sem biztos, hogy komoly betegséget jelent, hiszen a gyerekeknél egyéni adottságok alapján is kell nézni a számokat – ezt nyugodtan bízzuk a gyermekorvosra, hogy eldöntse, mennyire nagy a baj.

Lázas gyerek és anya

Mikor kell orvost hívni a lázas gyereknél? (Kép: Getty Images)

Amikor nincs okunk az aggodalomra:

Öt napnál rövidebb ideig tartó láz – Ha közben a gyerek viselkedése nem igazán változik meg a láztól, játékos, eszik, iszik, alszik… Talán csak kicsit fáradtabb, mint szokott lenni, de alapvetően nincs szembetűnő változás a viselkedésében, akkor nem kell orvosért szaladni. A hőmérséklet ezekben az esetekben maximum 39 fok lehet, fölötte már telefonáljunk azért a gyermekorvosnak.

Hőemelkedés és láz határa – Ha a gyerek nemrég kapott védőoltást, vagy ha 48 óránál rövidebb ideig tartó hőemelkedésről van szó, akkor sem kell nagyon túlaggódni a dolgot. A gyerekeknél havonta egyszer belefér, hogy belázasodjanak mindenféle komolyabb ok nélkül is.

Amikor orvost kell hívni:

3 hónaposnál fiatalabb csecsemő lázas – A láz lehet a csecsemő egyetlen reakciója egy súlyos betegségre. Különösen újszülötteknél kell nagyon komolyan venni még egy kis hőemelkedést is, mert akár ennyi is lehet súlyos betegség jele. Ha a baba hőmérséklete 38 fok fölé megy, hívni kell a gyerekorvost.

Öt napnál tovább tartó láz 0 Öt nap a bűvös határ, amíg türelmesek lehetünk a lázzal és házi csillapítással orvosolhatjuk a problémát. Ha ennyi idő után is folyton újra belázasodik a gyerek, akkor kell egy szakember, aki kivizsgálja a kiváltó okokat a tüneti kezelés mellett.

Magas láz – Ha a gyerek láza magasabbra szökik, mint 40 fok, akkor mindenképp szükség van az orvosi segítségre, főleg, ha a lázcsillapítók hatására sem mozdul lefelé a hőmérőn a fokok száma.

Viselkedésváltozás – Ha a lázas gyerek nagyon eltér a megszokott viselkedésétől, nehezen ébreszthető vagy nem hajlandó inni, akkor hívni kell az orvost. Csecsemőknél pedig a nedves pelenkák számát kell figyelni: ha nincs négy pisis pelenka egy nap, akkor akár kiszáradás is lehet a lázból, úgyhogy muszáj menni kell az orvoshoz.

Egészséges étrend vs. gyerekek:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top