Baba

Lázcsillapítás minden korosztálynak (x)

Minden házi patika alapja valamilyen láz- és fájdalomcsillapító. Acetilszalicilsav, ibuprofén, metamizol, paracetamol – ezek azok a hatóanyagok, amelyek alkalmasak a testhő csökkentésére.

Lázcsillapítás minden korosztálynak (x)

Mikor van szükség a láz csillapítására?

A legújabb ajánlások szerint mindaddig, amíg jó közérzet mellett jelentkezik a láz, nincs szükség lázcsillapításra. Külön kategóriába tartoznak azonban az újszülöttek és a csecsemők. A babáknál 3 hónapos kor alatt 38 °C-ot meghaladó lázat már csillapítani kell, 3-6 hónapos csecsemőknél pedig a 39 °C-nál magasabb testhőmérsékletnél hívjuk segítségül a gyógyszert.

Lázas a család? Mire figyeljünk?

  • Folyadékpótlás – ez az egyik legfontosabb dolog a lázcsillapításon kívül, hiszen a lázas beteg folyadékigénye akár 30%-kal is megnövekedhet. Főleg a csecsemőknél figyeljünk, nehogy kiszáradjanak.
  • Ne használjunk különböző hatóanyagú lázcsillapítókat egyidejűleg
  • Borogatással és hűtőfürdővel is elejét vehetjük a magas láznak
  • Ha a láz 3 napon túl is makacsul jelen van, forduljunk orvoshoz
  • Preventív céllal ne vegyünk be lázcsillapítót, amíg nem vagyunk lázasak, ne akarjuk gyógyszerrel megelőzni.

Melyiket válasszuk?

Először is a legfontosabb, hogy a különböző hatóanyagok alkalmazhatóságával legyünk tisztában.

  • Acetilszalicilsavas készítményt csak 12 éves kor felett alkalmazzunk
  • Paracetamolos és ibuprofénes szerek 3 hónapos kortól adhatóak
  • Metamizol megfelelő gyógyszerformában újszülött kortól is beadható

Felső korhatár egyik hatóanyagnál sincs.

Valamennyi hatóanyag, megfelelő dózisban adva, hatásosan csillapítja a különféle fájdalmakat!

Lázcsillapítás minden korosztálynak (x)

Acetilszalicilsavas hatóanyagú lázcsillapítás csak 12 éves kor felett?

Igen. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az acetilszalicilsav korhatáros készítmény. Miután több, mint 100 éves múlttal rendelkezik ez a hatóanyag, nagyon sokan ismerik és szeretik. Generációk nőttek fel úgy, hogy ez a hatóanyag csillapította a lázukat, és ma is nagyon népszerű. Az acetilszalicilsav ugyanis gátolja az úgynevezett prosztaglandinok termelődését szervezetünkben, amelyek a fájdalomnak, és láznak az okozói. 12 éves kor felett biztonsággal alkalmazható és hatékony. A 12 évnél fiatalabb számára azonban nem javallott, Reye-szindróma lehetséges veszélye miatt.

Paracetamol és ibuprofén kisgyerekeknek is adható?

Igen. Ezek a hatóanyagok 3 hónapos kor után adhatóak a babáknak. Mivel szuszpenziós, vagyis kanalas formában is elérhetőek, így a beadásuk sem okoz nagyobb problémát. A paracetamol és ibuprofén tartalmú tabletták széles választéka alkalmas arra, hogy a kismamák a terhesség alatt (persze orvosi ellenőrzés és adagolás mellett) is csillapíthatják vele fájdalmukat vagy lázukat. Nagyon kell azonban figyelni, hogy szedésüket ne vigyük túlzásba, mert a vesét és a májat is károsíthatják, ha nem a megfelelő adagban és ideig szedjük őket. A nemzetközi tapasztalat alapján az ibuprofén lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása valamivel erősebb, mint a paracetamolé, de a fájdalom megszüntetésére mindkét hatóanyag  alkalmas.

Metamizol hatóanyagú lázcsillapítás megfelelhet az egész családnak?

Igen. Sokuk számára jelenthet nagy segítséget, ha nem kell többféle gyógyszert tárolni otthon. Egy családi gyógyszer, amely széles körben felhasználható, nagyobb eséllyel fog elfogyni, és nem lesz maradék lejárt gyógyszer a házi patikánkban.

Lázcsillapítás minden korosztálynak (x)

A metamizol hatóanyag az EMA ajánlása szerint az újszülötteknek is megfelelő lehet, így akár 0-99 éves korig használhatjuk lázcsillapításra. Egy fontos tényezőt azonban nem szabad elhanyagolni, hogy ez a hatóanyag is csak a megfelelő formában használható a babák számára. Az oldatos csepp egy olyan gyógyszerforma, amely személyre szabható adagolást tesz lehetővé, ezért az ilyen típusú lázcsillapítás megfelelhet súlyhatár nélkül bárkinek.
Ha az egész családot ledöntené a betegség, mindenkinek a megfelelő mennyiségű metamizol hatóanyagú belsőleges cseppel tudjuk csillapítani a lázát.

A gyógyszeres lázcsillapítást  acetilszalicilsavas, paracetamolos,  ibuprofénes, metamizolos hatóanyagú gyógyszerrel is elérhetjük, de mindig figyeljünk arra, hogy kor és súlyhatár szabja meg egyes hatóanyagok alkalmazását. Ha ezekkel tisztában vagyunk, sikeresen kezelhetjük a magas testhőmérsékletet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top