nlc.hu
Baba

Új kutatás a szoptatás és a koronavírus kapcsolatáról

Új kutatás készült arról, veszélyes-e a szoptatás koronavírus-fertőzéssel

Egy amerikai kutatás szerint a csecsemők valószínűleg nem fertőződnek meg koronavírussal szoptatás közben.

A témában készült eddigi legnagyobb szabású tanulmányban 110 szoptató nő anyatejét vizsgálták meg. Az eredmények szerint azokat a csecsemőket sem fertőzte meg a koronavírus, akiknek édesanyjánál kimutatták a koronavírus genetikai anyagát az anyatejben, írja az MTI.

A Kaliforniai Egyetem kutatói Paul Krogstad vezetésével a Pediatric Research tudományos folyóiratban publikálták eredményeiket. A vizsgálatban részt vevők közül 65 szoptató anya koronavírustesztje volt pozitív, kilencnek voltak ugyan tünetei, de a tesztjük negatív lett, 36 nő pedig jelentett ugyan tüneteket, de nem tesztelték őket. Összesen egyébként hét nő anyatejében találták meg a Sars-CoV-2 genetikai anyagát, a csecsemőik viszont nem mutatták a fertőzés klinikai tüneteit, bár nem tesztelték őket.

Édesanya szoptatja a gyermekét

Fotó: Getty Images

 Az esetek száma túl kicsi volt ahhoz, hogy az anyatej és a Sars-CoV-2 kapcsolatára általánosságban következtetéseket lehessen levonni, ezért a koronavírus-fertőzés esetleges átadását a továbbiakban minél több tesztalanyon, alaposan meg kell vizsgálni, ugyanakkor saját kutatásuk és más tanulmányok is arra utalnak, hogy a szoptatással történő fertőzés „nagyon-nagyon valószínűtlen” – mondta el André Kidszun, a berni Inselspital neonatológiai osztályának vezetője, 

Bár a fertőzés nagy valószínűséggel nem terjed az anyatejjel, az anya átadja a gyermekének a vakcinával való védettséget, mivel a tej antitesteket tartalmaz a vakcina beadása után. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hogy az anyák a védőoltás felvétele és koronavírus-fertőzés után is folytassák a szoptatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top