nlc.hu
Baba

Zsémbes pusztai macskák születtek Budapesten

Hat morcos pusztai macska született a budapesti állatkertben

Hat kis manul, azaz pusztai macska született a fővárosi állatkertben. Annyira morcosak, hogy az már cuki.
A budapesti állatkertben 2022 márciusában született egyik manulkölyök

Videóban mutatta be a nemrégiben megszületett hat manulkölyköt a Fővárosi Állat- és Növénykert. A pusztai macskának is nevezett, Ázsiában honos állatok Borsika és Bohus nászából születtek.

A kicsikből eddig nem sokat lehetett látni, és ez nem csak a látogatókra, hanem az állatkerti dolgozókra is igaz volt. Nyolc hét elteltével viszont eljött annak az ideje, hogy a kis manulokat a szakemberek kézbe vegyék, megvizsgálják őket, megállapítsák a nemüket, valamint féreghajtót és chipet adjanak nekik. A nemek aránya érdekesen alakult, öt fiú és egy lány született.

A pusztai macskák tulajdonképpen nem nagyobbak a házimacskáknál, de dúsabb szőrzetük miatt nagyobbnak néznek ki. Könnyen felismerhetők arról is, hogy arckifejezésük mintha mindig olyan lenne, mint Garfieldé, amikor különösen rossz napja van.

A manulok Ázsia belsejében, a Kaukázustól Kínáig terjedő területen őshonosak. Az időjárás viszontagságai ellen sűrű bundával védekeznek, amely az egyik legjobban hőszigetelő szőrköntös az emlősök világában. Ez persze nem is meglepő, ha tudjuk, hogy testük egyetlen négyzetcentiméterén akár kilencezer szőrszál is lehet.

A budapesti állatkertben 2013 óta foglalkoznak ezzel az állatfajjal, és nagyon várták már, hogy a szaporításuk is sikeres legyen.

A manulkölyköket azóta a nagyközönség is megcsodálhatja.

(Kiemelt kép: YouTube/Budapesti Állatkert)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top