nlc.hu
Baba

Sok az átverés a nyári táborokban

Fogyasztóvédők jelentik: sok az átverés a nyári táborokban

Sorra kapja a panaszos leveleket a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a nyári táborokat látogató gyerekek szüleitől.

A nyári szünetben sok szülő küldi különféle táborokba a gyereket, népszerűek az ott alvós és a nem ott alvós táborok is. Hatalmas a programkínálat, minden gyerek megtalálhatja azt a tábort, ami neki érdekes lehet, de körültekintően kell választani, mert könnyen rossz lehet a vége. Azonban komoly hiányosság, hogy nincs meghatározva, kiből lehet táboroztató, vagyis tulajdonképpen bárki, bárhol szervezhet tábort, ha maga a táborhely megfelel a feltételeknek. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége fontos, hogy a szülők megfelelően informálódjanak a táborokról, akár a közösségi oldalakon keresztül, és az sem árt, ha maga is ellátogat a helyszínre megnézni a körülményeket. Fontos ellenőrizni, hogy a tábor valóban a beígért szolgáltatásokat nyújtja-e a táborozóknak, ugyanis a legtöbb szülői panasz ezzel kapcsolatban érkezik – írja a Pénzcentrum.

Nyári tábor

Valakinek a tűzifát aprítani is kell (fotó: Pixabay)

Ingyenesnek mondott programokért külön díjat kérte, nem megfelelő számú felnőtt kísérőt biztosítottak a gyerekek mellé, sokszor pedig a magánszemélyek által szervezett programok után számlát, nyugtát sem adnak. Ez csak néhány tipikus szülői panasz, amiből rengeteget kaptak. Előfordult még, hogy az ígért napi négyszeri étkezésből a gyerekek csak kettőt kaptak meg, a beígért programok elmaradtak vagy a kézműves programokon csak úgy vehettek részt, ha vittek hozzá magukkal felszerelést. Ha valóban nem kapják meg a gyerekek a beígért szolgáltatásokat, a szülők jogosan kérhetnek árleszállítást, csakhogy ezt bizonyítani szükséges. Mindenképp szerződést kell kötni a táboroztatóval, ahol rögzítik az alapvető feltételeket, de akár egy eltett szórólap vagy az online hirdetés oldalának lementése is sokat segíthet. A hatóságoknál a bejelentő szülők nem sok segítséget kaptak, a rendőrség nem foglalkozott velük, egy NAV eljárást sikerült csak összehozniuk. A gyermektáboroztatás helyzete Magyarországon igazi szürkezóna, és az EFOSZ már megkereste az Igazságügyi Minisztériumot, hogy rendezzék a jogszabályi hátterét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top