nlc.hu
Baba

Kötelező csípőszűrés elmaradása Budapesten

Orvoshiány: nem kapni időpontot a csecsemők kötelező csípőszűrésére

A zuglói rendelőben a kötelező csecsemő csípőszűrést csak heti két órában végzik.

Az RTL Híradót kereste meg az egyik néző, hogy nem kap időpontot csecsemőjének kötelező csípőszűrésére a zuglói szakrendelőben.

Hatalmas sor kígyózott már reggel 8 óra előtt a zuglói szakrendelő betegirányítójánál. Csak ilyenkor, és csak személyesen lehet időpontot kérni gyermek ortopédiára.

A zuglói rendelőben a kötelező csecsemő csípőszűrést csak heti két órában végzik.

 

Ezért szinte azonnal betelnek a szabad helyek.

A Híradó ottjártakor a várakozókkal közölték, hogy a doktornő betegsége miatt most nem tudnak időpontot adni, de legalább egy hónapig teljesen bizonytalan a rendelés.

A Zuglói Egészségügyi Szolgálattól a Híradónak azt írták, a gyermek ortopédiai szakrendelésük 5 kerületet lát el. Egyetlen orvos heti egy napon, 6 órában rendel. Hozzáteszik, évek óta hirdetnek gyermekortopéd-szakorvos állást, de eddig senki nem jelentkezett.

Hasonló a helyzet az Újpesti Szakrendelőben is, ahol tavaly október óta már nem is végeznek csípőszűrést, a 4. és a 15. kerületi csecsemőket a Heim Pál kórház szakrendelőjébe kell vinni a vizsgálatra. Az elmúlt két évben mindkét gyermekortopéd orvosuk átment a magánszférába, és egy olyan doktornőt találtak a helyükre, aki csak heti egy alkalommal tud rendelni.

A Belügyminisztérium szerint a Nemzeti Egészségügyi alapkezelő vizsgálja az egyes fővárosi szakrendelőkkel kapcsolatos panaszokat.

Gyakran alakul a helyzet így máshol is az országban az orvoshiány miatt. Szeptemberben a Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban a gyermek-gasztroenterológiai szakrendelés szünetelt átmenetileg.

Egy kisbaba lábai a takaróból kikandikálva

Nincs időpont a kötelező csípőszűrésre (Fotó: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top