Baba

Étvágytalanság, piros popsi, arc dörzsölés — gondolnád, hogy ezek is a fogzás tünetei?

Változó, hogy a „tejfog” néven ismert átmeneti fogak mikor jelennek meg. Van, akinél 3 hónapos korban bújik ki az első, van, akinél 8 hónap után – de van olyan is, aki már fogakkal születik! Az első fogacskát szakaszosan követi a többi, amíg a gyermek 3 éves kora környékére mind a 20 foga kibújik.

Minden kisgyerek másképp reagál a fogzás okozta tünetekre és ami az egyik fogacskánál tünetmentes és egyszerű volt, az a másiknál okozhat álmatlan éjszakákat. A fogzás nemcsak fájdalmat és nyálzást okoz, hanem egész sor panaszt, ezért is fontos, hogy ne csak a fájdalmat, hanem a tünetegyüttest együtt kezeljük természetes, szelíd gyógymódokkal.

A fogzás tünetei nagyon változatosak, de nem kell megijedni, sokat lehet segíteni a kicsinek.

Hányféle panaszt okozhat egy pici fog?

  • duzzadt és fájdalmas íny, kékes foltok az ínyen
  • fokozott nyálzás, lazább kaki
  • a baba a fülét, arcát dörzsöli
  • kivörösödött orca és a nyáltól piros foltok a száj körül
  • étvágytalanság
  • pelenkakiütés
  • enyhe hőemelkedés
  • nyűgösség, érzékenység, nem lehet letenni

4 bababarát tipp, ami segíthet a babának átvészelni élete egyik első fájdalmas élményét:

#1 Kamilla, kicsit másképpen

A langyos kamillatea gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul finom is. Ha babád szereti rágcsálni a textilpelusát, áztasd bele az egyik sarkát, így saját magának is masszírozhatja a fájó részt. Az ingerült, sírós babának, aki rögtön elalszik az autóban, a kamillából (chamomilla) készült homeopátiás golyócskák segíthetnek. Piciknek mindig kis babavízben oldva adjuk.

Étvágytalanság, piros popsi, arc dörzsölés — gondolnád, hogy ezek is a fogzás tünetei?#2 Rágóka, kicsit másképp

Használj hűtött rágókát, vagy tedd a tiszta textilpelenkát, amit rágni szeret, a mélyhűtőbe. Nagyobb babáknak (akik már biztonsággal meg tudják enni a szilárd táplálékot) lehet félkeményre hűtött banánkarikát vagy uborkahasábot is adni. A mindent szorgalmasan rágó babáknak a phytolacca homeopátiás alapanyag csillapíthatja a tüneteit.

#3 Védd a popsiját, támogasd a bélflóráját

Néha a fogzás egyik biztos jele az, ha a baba vizelete szúrós, ammóniaszagú lesz, és piros a popsija. Cserélj gyakran pelenkát, és hagyd szabadon, pelenka nélkül, amennyit lehet. Minden pelenkázáskor mosd le a popsiját langyos vízzel, minél kevesebb szappannal! Fontos, hogy a popsija mindig tiszta és száraz legyen. Ilyenkor lehet gazdagabb állagú krémeket használni a bőrre, aki a természetes megoldást keresi, próbálkozhat a sheavaj, körömvirág, nagy útifű kivonat tartalmú Homeoplasmine Natura balzsammal. A még szopizós babákat érdemes tovább anyatejjel táplálni, ami támogatja a fogzás alatt igénybe vett immunrendszerüket, és ennek fontos részét, a bélflórát. A vérvörös popsi a gyulladásokat és fájdalmat mérséklő belladonna alapanyagú homeopátiás golyócskáktól javulhat.

A fogzási tünetek együttes kezelésére segítségül hívhatunk komplex, több alapanyagot tartalmazó homeopátiás gyógyszert is.

#4 Tartsd gyulladáscsökkentő diétán

Ha már eszik szilárd táplálékot, érdemes „hűtő” minőségű ételeket adni a nagyobb babának. Ilyen az uborka, a görögdinnye. Kerüld a gyulladást fokozó cukros ételeket, édességeket, tejet. Kellemes a kisebb babáknak ilyenkor egy hűsítő almapüré friss almából, nagyobbacskák ehetnek hideg sárgarépa vagy uborkadarabokat, krémlevest hűsítő zöldfűszerekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top