Meg fogsz lepődni: ezek az újonnan anyakönyvezhető lánynevek

Bagaméri Viki | 2023. Július 15.
Döntött a Névtanács, ha szeretnéd, mostantól akár a Lillemor vagy a Kjókó nevet is adhatod a kislányodnak, de tovább is van. Mondjuk még?

Amikor a szülők olyan nevet szemelnek ki a születendő babájuknak, ami itthon még nem szerepel az anyakönyvezhető utónevek listájában, nem kell azonnal új után nézniük: kérvényezhetik a bejegyzését a Nyelvtudományi Kutatóközpontnál, melynek munkatársai 30 napon belül visszajeleznek, hogy döntöttek a név sorsáról.

Eredetük és jelentésük is sokszínű

Az újonnan bejegyzett keresztneveket hónapról-hónapra frissítik is, mi pedig örömmel üdvözöljük a sok különleges utónevet. A lánynevek közé az elmúlt időszakban igazán különlegesek kerültek, ezek közül osztott meg az nlc-vel néhányat Raátz Judit, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

Az újonnan bejegyzett lánynevek eredetüket és jelentésüket tekintve is igazán sokszínűek: találunk köztük több skandináv gyökerekkel rendelkezőt, de koreai és japán eredetű keresztnévvel is bővült a lista. Megmutatjuk, melyik jelent méhecskét, tavat vagy épp tükröt.

ujonnan adhato lanynevek (6)
ujonnan adhato lanynevek (1)
ujonnan adhato lanynevek (3)
ujonnan adhato lanynevek (11)
ujonnan adhato lanynevek (2)
ujonnan adhato lanynevek (5)
ujonnan adhato lanynevek (10)
ujonnan adhato lanynevek (4)
ujonnan adhato lanynevek (9)
ujonnan adhato lanynevek (7)
ujonnan adhato lanynevek (8)
ujonnan adhato lanynevek (12)

Nyitókép: Getty Images – ssj414

Exit mobile version