nlc.hu
Baba

Népszerű fiú- és lánynevek a '70-es években

Ezek a keresztnevek mindent vittek a ’70-es években

Az akkori szülők nem is sejtették, hogy eljön majd az az idő, amikor Dunát lehet rekeszteni a Hanna és a Dominik nevű gyerekekkel.

A mai gyerekek között hiába keressük a ’70-es években felkapott neveket: némelyikük nemcsak az élvonalból, hanem a leggyakoribb nevek TOP100-as listájából is kikopott.

retró gyerekfotó a '70-es évekből

Fotó: Fortepan / Gwen Jones

A mostani újszülöttek körében stabilan tartja magát a népszerűségi lista élén a lányoknál a Hanna, a Léna, a Zoé, az Anna és a Luca, a fiúknál pedig a Dominik, az Olivér, a Levente, a Máté és a Marcell. Ezek között csak elvétve akad olyan, amelyik egyáltalán eszébe jutott a névválasztáskor azoknak, akik a ’70-es években lettek szülők.

Most menők a régi sereghajtók

Ha átfutjuk azt az illusztris rangsort, ami magába foglalja azokat a lány- és fiúneveket, amiket a ’70-es években született babák kaptak, néhány igazi gyöngyszemre bukkanhatunk. Igaz, hogy csak a sereghajtók között szerepel, a TOP100-ba mégis bejutott például a Henriette, a Monika (rövid o-val) és a Timea (rövid i-vel), valamint a fiúknál a Michael, a Thomas és a Robert (rövid o-val).  

A most meglehetősen divatosnak számító Róza, Adél és Lilla nevek jelen voltak ugyan a TOP100-ban, de annyira vacak helyezést értek el, hogy megelőzte őket például az Etelka, a Jolán vagy a Kornélia. A mostani kisfiúk koronázatlan királya, a Bence akkor még csak a 92. helyig jutott, vagyis igazi kuriózumnak számított, maga elé engedve olyan férfineveket, mint a Jenő, a Lajos, a Dezső vagy az Ottó.

De nézzük, kik kapták a legtrendibb lány- és fiúneveket a ’70-es években!

Megnézem
Összes kép (10)

Nyitókép: Fortepan / Gwen Jones

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top