nlc.hu
Baba

Becenévből önállósult lánynevek

10 anyakönyvezhető lánynév, ami régen csak becenév volt

Régen elképzelhetetlen volt, ma viszont gond nélkül lehet Andinak, Áginak, Évinek vagy Orsinak nevezni egy kislányt, sőt ezeknél meglepőbb becenevek is adhatók!

Hónapról-hónapra bővül az itthon anyakönyvezhető utónevek listája, ami a Nyelvtudományi Kutatóközpont Névtanácsának áldozatos munkájának köszönhető. Hozzájuk havonta akár 40-50 kérelem is befut olyan nevekkel, amiket a leendő szülők szánnak a gyereküknek, de még nincsenek ott az elfogadott keresztnevek között.

Újszülött kislány masnival

Dana lehet, Dani nem

Ahogy azt korábban Raátz Judit, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa elmondta, ezek között a névötletek között gyakran találkoznak becézett alakokkal, ezek azonban nem mindig mennek át a rostán.

A közelmúltban elutasították például a Dani, a Beni, a Jumbi, a Kori, a Sanya, a Böbi és a Fibi nevek anyakönyvezésére vonatkozó kérelmeket, ám még így is nagyon sok olyan névre bukkanhatunk a gond nélkül adható utónevek között, amelyek korábban csak becenévként funkcionáltak.

Ezek közül hoztunk most 10 igazi gyöngyszemet, de a sort még hosszan, nagyon hosszan folytathatnánk!

Megnézem
Összes kép (10)

Nyitókép: Kelly Sikkema – Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top