nlc.hu
Sztárok

A brit királyi család tagjainak becenevei

Wombat, Volfrám, Fred és Gladys – Mit jelentenek a királyi család tagjainak becenevei?

Tudod, hogy szólítják II. Erzsébetet az unokái? És vajon hogyan becézi Vilmos herceg Katalin hercegnét? Rögtön eláruljuk.

Mint ismeretes, Harry herceg és Meghan Markle néhány héttel ezelőtt született kislánya a Lilibet Diana keresztneveket kapta szüleitől: míg a második név a néhai Diana hercegnő, addig az első a dédnagymamája, Erzsébet királynő előtti tisztelgés. A brit uralkodó kisgyerekként még nehezen tudta kiejteni a saját nevét, így kapta a Lilibet becenevet, melyen a legközelebbi családtagjai, köztük néhai édesapja, VI. György király szólította. Később a férje, Fülöp herceg is átvette ezt a szokást. A sajátos humorral rendelkező herceg emellett Cabbage (Káposzta) és Sausage (Kolbász) beceneveken is előszeretettel hívta feleségét. 

II. Erzsébet és Fülöp herceg

II. Erzsébet és Fülöp herceg (Fotó: Anwar Hussein/Getty Images)

A királynő ezeken felül további beceneveket is visel. Vilmos herceg például gyerekként Garynek szólította, mert az angol granny (nagyi) szót nem tudta helyesen kiejteni. György herceg pedig hasonló okokból Gan-Gannek hívja dédnagymamáját – ezt maga Katalin hercegné árulta el 2016-ban, az uralkodó 90. születésnapja alkalmából készült dokumentumfilmben. 

Vilmos herceget Diana hercegnő nagyjából kétéves korától becézte Wombatnak, a becenevet a cuki erszényes állat után kapta, a hercegi család ausztráliai útján. Elsőszülött fia, György Popsnak szólítja a herceget. Vilmos a feleségét Poppetnek becézi, ami az angol puppet, vagyis a (játék)baba szóra utal. Sarolta hercegnő beceneve Lottie, míg György herceget a közeli családtagok PG-nek szólítják, ami a Prince George rövidítése.

Vilmos herceg és Katalin hercegné gyermekeikkel

Vilmos herceg és Katalin hercegné gyermekeikkel (Fotó: Aaron Chown – WPA Pool/Getty Images)

Harry hercegnek is több beceneve van: a közeli családtagjai és a barátai a Spike (Tüske) becenevet aggatták rá akkoriban, amikor jellegzetes, tüsi frizurát viselt. A neje, Meghan viszont H-nak vagy Haz-nek szólítja. Meghan az apósától, Károlytól kapott becenevet: a herceg Tungstennek, vagyis Volfrámnak szólítja menyét, utalva ezzel kemény és hajlíthatatlan természetére.

Úgy tudni, Károly herceg és Kamilla már titkos viszonyuk alatt is a Fred és Gladys beceneveken szólították egymást, egy brit rádiós vígjátéksorozat, a The Goon Show szereplői után. Az F és a G betűk voltak gravírozva abba az arany karkötőbe is, melyet Károly pár nappal azelőtt ajándékozott Kamillának, hogy feleségül vette Diana hercegnőt. Más elméletek szerint viszont a két betű Kamilla másik beceneve a Girl Friday rövidítése volt. 

A brit királyi család

A brit királyi család 2019-ben (Fotó: Victoria Jones/PA Images via Getty Images)

Károly herceget a fiai Pa-nak vagy Papának szólítják, de átvette ezt a megszólítást a menye, Katalin hercegné is. A nemrégiben Cornwallban megrendezett G7 csúcstalálkozón ugyanakkor a Hello, Grandpa (Helló, Nagypapa!) megszólítással üdvözölte apósát, ami kedves utalás lehetett arra is, hogy a herceg Harry és Meghan kislányának születésével immár ötszörös nagyapa lett.

András herceg fiatalabbik lánya, Eugénia hercegnő Beabea becenéven szólítja nővérét, Beatrixot – ez egy Instagram-posztból derült ki két évvel ezelőtt, melyben a hercegnő a testvérét köszöntötte a születésnapján.

via

Olvass még a brit királyi családról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top