nlc.hu
Trend

Anna hercegnő stílusa

Anna hercegnő hét évtizede ragaszkodik a kockáihoz

Ő volt az, aki a brit uralkodócsaládból először viselt miniszoknyát, a hetvenes években elkapta a flower power, manapság pedig ő az élő, eleven Szupernagyi. Is. Anna hercegnő és a divat.
Anna hercegnő hét évtizede ragaszkodik a kockáihoz

A brit királyi család első számú divatikonjaként manapság egyértelműen Katalin hercegnét, a múltban pedig Diana hercegnőt, illetve Margit hercegnőt emlegették. II. Erzsébet és Fülöp herceg második gyermeke és egyetlen lánya, Anna hercegnő viszont valahogy sosem kapta meg a divatikon státuszt, holott nagyon is megérdemelné.

Egy nem hercegnős hercegnő

Anna hercegnő 1950. augusztus 15-én született. A bájos, tejfölszőke csöppség valóban úgy nézett ki, akár egy mesebeli kis hercegnő, ám már egészen kicsi korától kezdve megmutatkozott, hogy inkább vagányabb természet. A királyi családban bevett szokás a mai napig is, hogy a testvéreket gyerekként összeöltöztetik, ez pedig így volt Károly herceg és Anna esetében is. Előfordult, hogy ugyanannak az öltözéknek a fiús és lányos változatát adták rájuk, de nem volt ritkaság az sem, hogy teljesen egyformán voltak felöltözve, vagyis Anna nadrágot viselt, ami viszont akkoriban még szokatlannak számított egy hercegnőtől. A kislány azonban sokkal szívesebben hordta a nadrágokat, mint a fodros-bodros kisruhákat. Már csak azért is, mert már ekkoriban is nagy érdeklődést mutatott az állatok, a szabadtéri sportok, legfőképpen pedig a lovaglás iránt, ezeket pedig a célnak megfelelő, praktikus öltözékekben művelte. A ruhatárában már megjelentek az életét a későbbiekben végigkísérő kockák, itt még legfőképpen hagyományos skót kockák formájában. 

Megnézem
Összes kép (6)

Miniszoknyák és kalapok

Tizenévei második felében kezdett el érdemben „divatozni” és – ahogyan az egy tinédzser esetében legkevésbé sem meglepő – az öltözködésével lázadni is. A brit királyi család tagjai közül elsőként viselt miniszoknyát, amivel legfőképpen Erzsébet anyakirálynét borította ki, aki ízléstelennek és csúnyának találta a térd fölé érő szoknyahosszt, ugyanakkor nagynénje, a divatimádó Margit hercegnő maga is bevállalta a minit. A lovassportot magas szinten űző Anna a hétköznapi és alkalmi ruhatárába is stílusos módon építette be a klasszikus lovas öltözékek ihlette elemeket, így a tökéletesen szabott, vörös kabátkákat vagy épp a sisakszerű statement kalapokat. Mindemellett ebben az évtizedben már egyértelműen védjegyévé váltak a kockás minták, melyek a legváltozatosabb módokon bukkantak fel a szettjeiben. Civilben viszont továbbra is szívesen viselt nadrágot, vagy akár teljes egészében maszkulin öltözékeket.

Megnézem
Összes kép (7)

Flower power

A hetvenes évek flower power irányzata Anna hercegnőt is magával ragadta. Ebben az évtizedben az elmaradhatatlan kockái mellé a virág-, illetve más, olykor egészen retinaszaggató minták is becsatlakoztak. A hercegnő ritkábban viselt kalapot, annál inkább jellegzetes méhkas-frizurát. 1973-ban feleségül ment a nem nemesi származású Mark Phillips hadnagyhoz. Menyasszonyi ruháját Maureen Baker tervezte, a hercegnő aktív közreműködésével. A Tudor-kor stílusát a kortárs irányzatokkal ötvöző kreáció bátor választás volt: jóval modernebb és minimalistább, mint a királyi családban megszokott esküvői ruhák. Asszonyként eltűntek a ruhatárából a minik, a nadrágviselésről viszont továbbra sem mondott le, sőt. 1976-ban a brit lovastusa csapat tagjaként indult a nyári olimpiai játékokon, néhány hónappal később pedig várandós lett. Kismamaként a kényelmes ruhadarabokat részesítette előnyben, ám miután 1977 novemberében világra hozta első gyermekét, Petert, nagyon hamar „visszaült a lóra”, a szó szoros értelmében.

Anna hercegnő
Megnézem
Összes kép (9)

Végletek

A nyolcvanas években az immár kétgyermekes, harmincas éveiben járó Anna hercegnő öltözködési szokásait leginkább a végletek jellemezték. A stílusa ugyanis egyfelől – legalábbis a formális eseményeken – némileg konzervatívabbá vált. Gyakran láthattunk rajta derékban szűkített, klasszikus, nőies vonalakat hangsúlyozó, midi fazonú kosztümöket és kabátokat. Máskor viszont ezekkel éppen ellentétesen, a korszak legaktuálisabb trendjeinek megfelelő, extravagáns darabokat viselt. Amik viszont stabilan vele maradtak erre az évtizedre is, azok a laza, nadrágos-pulóveres szettek és persze a kockák.  

Anna hercegnő egy jótékonysági eseményen, 1985-ben
Megnézem
Összes kép (7)

Vállhangsúlyos kilencvenes évek 

A kilencvenes években a vállhangsúlyos felsőrészek, blézerek és az egyenes vagy szűkülő szabású szoknyák voltak a gardróbja legmeghatározóbb elemei. 1992-ben elvált első férjétől, majd néhány hónapra rá feleségül ment Timothy Laurence-hez, a haditengerészet parancsnokához. Maga a ceremónia és az ara öltözéke is jóval visszafogottabb volt, mint az első házasságkötésekor: a 42 éves hercegnő egy fehér, magas nyakú midiruhát és egy hozzáillő kabátkát viselt. Az évtized végéhez közelítve aztán a hercegnő egyre gyakrabban öltözött idős hölgynek, pedig 50 éves sem volt még ekkor. 

Anna hercegnő
Megnézem
Összes kép (6)

Kék korszak

Anna az ezredforduló évében töltötte be az 50-et. Születésnapját egy puffos ujjú, kék ruhában ünnepelte és az ezt követő években ez a szín lett a favoritja – bő egy évtizeddel beelőzve a szintén kékimádó Katalin hercegnét. A kék különféle árnyalatain kívül leginkább még földszíneket viselt, stílus és szabásvonalak tekintetében pedig egyértelműen a klasszikusokra szavazott. A kockás darabok mellett pedig – ahogy azt azt megelőző öt évtized során mindvégig – továbbra is kitartott. 

Anna hercegnő és II. Erzsébet
Megnézem
Összes kép (8)

Szupernagyi

A hercegnő 60 éves volt, amikor megszületett az első unokája, Savannah, az ötödik, Lucas pedig idén tavasszal jött világra. Ahogy azonban Anna sosem volt tipikus hercegnő, úgy nem is tipikus nagymama. Az öltözködési stílusa manapság kimondottan változatos, mondhatni egyfajta szintézise az elmúlt évtizedeknek: mesteri módon variálja a konzervatív, a bohém, a maszkulin és a sportos outfiteket, mindezt úgy, hogy egyik sem tűnik tőle idegennek vagy erőltetettnek. Olykor az édesanyját, máskor a saját, fiatalkori önmagát idézi, de előfordul, hogy a Szupernagyi címszereplőjére hasonlít. Bár idén nyáron betölti a 71-et, továbbra is ő a királyi család egyik legelfoglaltabb tagja. Az utolsó ilyen szempontból teljes évben, vagyis 2019-ben 506 (!) hivatalos eseményen tette tiszteletét, amivel jócskán lekörözte a família fiatalabb tagjait. Az alattvalók körében kifejezetten népszerű, a legfrissebb, idei, erre vonatkozó listán csupán hárman, II. Erzsébet, Vilmos herceg és Katalin hercegné előzik meg. 

Anna hercegnő és férje 2010-ben
Megnézem
Összes kép (8)

Királyi stílus

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top