nlc.hu
Trend

Angela Kelly élete

Egy liverpooli darukezelő iskolázatlan lánya öltözteti II. Erzsébetet – Angela Kelly lenyűgöző élete

Fiatalon otthagyta az iskolát, 22 évesen már három gyermek anyja volt, háromszor elvált, dolgozott újságárusként, felszolgálóként, és házvezetőnőként, majd II. Erzsébet öltöztetője, később személyi asszisztense lett... Angela Kelly egészen egyedülálló karriert futott be.

„Szerény háttérből származom, és remélem, hogy alázatos tudok maradni” – vallja Angela Kelly, aki pozícióját tekintve II. Erzsébet személyi asszisztense, vezető öltöztetője, ruhatárának, rendfokozatainak és ékszereinek kurátora. Valójában azonban jóval több ennél. A királynő egyik legfőbb bizalmasa és „kapuőre”, aki – a családtagok mellett – jelenlegi gyászában is a brit uralkodó stabil támasza. Azonban a legkevésbé sem szokványos úton jutott el idáig…

Angela Kelly

Angela Kelly (Fotó: Indigo/Getty Images)

Liverpooltól Berlinig

Angela Kelly távolról sem arisztokrata, de még csak nem is tehetős családba született: 1952-ben, vagyis éppen abban az évben, amikor II. Erzsébet trónra lépett, Liverpoolban látta meg a napvilágot, egy darukezelő és egy kórházi ápolónő lányaként. Sosem tanult divattervezést, varrni is az édesanyja tanította meg még gyerekként, első ruháit a játékbabáinak készítette, később pedig saját magának tervezett és varrt ruhákat, helyi bolhapiacokon vásárolt anyagokból. Fiatalon otthagyta az iskolát, 18 évesen pedig hajadonként teherbe esett akkori barátjától, Frank Wylie-tól.

Fiuk születése után egy hónappal feleségül ment a 22 éves férfihoz, majd közösen újságos bódét nyitottak. 1972-ben még egy fiuk, 1974-ben pedig egy lányuk született. Néhány hónappal később az üzletük csődbe ment. Házassága a nyolcvanas évek elejére megromlott, ekkor férjét és gyerekeit hátrahagyva Németországba költözött és a brit hadsereg kantinjában vállalt munkát felszolgálóként. Gyerekeiket a férje nevelte tovább, ám Angela is szeretetteljes kapcsolatban maradt velük, rendszeresen beszéltek telefonon, illetve az iskolai szünetek idején ki is utaztak hozzá Németországba. Válása után hozzáment egy német férfihoz, ám ez a házassága rövid életűnek bizonyult. 1989-ben aztán megismerkedett egy ír gárdistával, Jim Kellyvel, akivel három évvel később házasodtak össze.

Időközben a németországi brit nagykövet, Sir Christopher Mallaby berlini rezidenciáján kapott állást házvezetőnőként. Néhány hónap alatt nélkülözhetetlenné tette magát, kifogástalanul végezte a munkáját, és a német nyelv mellett a franciát is elsajátította, mivel a nagykövet felesége francia volt. „Mindig ápolt volt, ahhoz is kisminkelte magát, ha bevásárolni ment, makulátlanul öltözködött és soha nem beszélt csúnyán” – mesélték róla egykori kollégái.

II. Erzsébet és Angela Kelly

II. Erzsébet és Angela Kelly 2004-ben (Fotó: Profimedia)

A királyi fordulat

1991 márciusában Erzsébet anyakirályné Németországba látogatott, a nagyköveti rezidencia házvezetőnőjeként pedig Angela Kelly volt a felelős a brit uralkodó édesanyja lakosztályának előkészítéséért és igényeinek kielégítéséért. Ekkor kötött barátságot az anyakirályné öltöztetőnőjével, Betty Leekkel. Magát az anyakirálynét is lenyűgözte Angela munkája és felkészültsége. Búcsúzáskor megemlítette: ha visszatér a szigetországba, várja egy állás.

II. Erzsébettel 1992-ben találkozott először személyesen, amikor a királynő és Fülöp herceg hivatalos németországi útjukon ellátogattak a nagykövet otthonába is. A következő évben, miután visszaköltözött Nagy-Britanniába, hamarosan megkeresést kapott a palotából: öltöztetői pozíciót ajánlottak neki a királynő mellett, ő pedig boldogan mondott igent. 

Teljes odaadással vetette bele magát a munkába, olykor heteken keresztül minden idejét a palotában töltötte, és külföldi látogatásaira is elutazott az uralkodóval, emiatt a férjével szinte alig találkoztak. Munkamániájára a harmadik házassága is ráment, 1995-ben ez is válással végződött. „Az iskolázottsága hiányát ambíciókkal pótolta. Fiatal lányként hagyta abba a tanulmányait, soha nem szerzett bizonyítványokat, de mindig a királynőnek szeretett volna dolgozni és sokat is tett ezért” – mondta róla néhány éve egykori férje, Jim Kelly. – „Szomorú vagyok, hogy a házasságunk nem működött. Kár, hogy soha nem talált olyan férfit, aki egyenrangú társa lett volna.”

II. Erzsébet, Anna Wintour és Angela Kelly

II. Erzsébet, Anna Wintour és Angela Kelly a londoni divathéten (Fotó: Yui Mok – Pool/Getty Images)

„Tipikus nők vagyunk”

II. Erzsébettel  az évek folyamán mind bizalmasabb kapcsolatba került, nem csupán szakmailag, de emberileg is. 2002-ben hivatalosan is előléptették: a királynő személyi asszisztense, vezető öltöztetője, illetve ruhatárának, rendfokozatainak és ékszereinek kurátora lett. Bár a mai napig is Őfelségének szólítja az uralkodót, aki pedig őt Angelának hívja, a viszonyuk szoros, baráti, mindemellett végtelenül tiszteletteljes. 

Szeretem a királynőt és mindent, ami vele kapcsolatos. Az évek során közelebb engedett magához, de soha nem lépnék túl egy határt, folyamatosan észben tartom, hogy ő a királynő

 

 – szögezte le Kelly a The Telegraphnak adott interjújában. – „Tipikus nők vagyunk. Megbeszéljük a ruhákat, a sminkeket, az ékszereket.”

Angela Kelly elsődleges feladata ma is a királynő öltözékeinek összeállítása az adott alkalomnak, illetve a protokoll előírásainak megfelelően. Egyike azon keveseknek, akik a családtagokon kívül fizikailag is megérinthetik az uralkodót. „Az a dolgom, hogy biztosítsam, hogy amikor a királynő emberekkel találkozik, akkor jól nézzen ki. Az a célom, hogy minden rendben legyen és megkönnyítsem az életét, mivel nagyon elfoglalt” – fogalmazta meg Angela Kelly, aki nem csupán válogat, de maga is tervez ruhákat az uralkodónak. Az ő kreációit viselte II. Erzsébet több jelentős eseményen, például Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjén, de a 2012-es gyémántjubileumi ünnepségén is. 2002 óta Alison Pordummal – aki korábban ruhakészítőként dolgozott a királynő mellett – Kelly & Pordum néven saját divatmárkát is üzemeltet.

II Erzsébet Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjén

Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjén, 2011-ben (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Kelly két könyvet is írt: a Dressing the Queen: The Jubilee Wardrobe című kötetben a gyémántjubileumi ruhatár készítésének kulisszatitkaiba avatta be az érdeklődőket, míg The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe című művében egyedülálló karrierjét és a királynővel való kapcsolatát dokumentálta. Persze mindezt az uralkodó jóváhagyásával. 

„Elsősorban hihetetlenül lojális. Ez az alapja ennek a hosszú karriernek. Teljesen a bizalomra épül. Nagyon intelligens és diszkrét” – jellemezte Angelát egy barátja egy brit lap riportjában. Szolgálatai elismeréseképp Kellyt 2006-ban kinevezték a Királyi Viktoriánus Rend tagjává, 2012-ben pedig ugyanezen rend hadnagyává léptették elő.

Angela Kelly

Angela Kelly 2018-ban (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

„Remélem, én és a királynő együtt öregszünk meg” – mondta egy interjújában Angela Kelly, aki ma már többszörös nagymama, gyermekei és unokái gyakran látogatják windsori otthonában. Jövőre betölti a 70-et, nyugdíjba vonulni azonban nem áll szándékában. Amilyen elkötelezetten szolgálja II. Erzsébet a hazáját, ő olyan elkötelezetten szolgálja az uralkodót. 

Források: Daily Mail, Insider, Royal Central

Olvass még a brit királyi családról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top